• Simple Plants

Bezglutenowe i puszyste pancakes truskawkowe

Zaktualizowano: 24 maj 2018



Czasem, kiedy nie wiemy, co, poza przygotowanym wcześniej prezentem, moglibyśmy podarować najbliższej osobie np. na urodziny lub z innej ważnej okazji, z pomocą przychodzą przepisy na słodkości. Nie takie zwykłe, które moglibyśmy zjeść w każdy inny dzień, ale coś wyjątkowego - dopełnienie wszelkich szykowanych wcześniej niespodzianek.


Proste śniadanie może wystarczyć, żeby sprawić komuś radość na cały dzień. A jak śniadanie, to czemu nie pancakes? Specjalnie na takie okazje zmodyfikowaliśmy nasz klasyczny przepis, żeby zawrzeć w nim nutę wyjątkowości.


Wszystko to właściwie za sprawą dwóch składników. Oczywistym ulepszaczem są najważniejsze w tym wypadku truskawki, zmieniające proste naleśniki w bardziej zróżnicowane smakowo placuszki. Dodatek owoców nadaje trochę elegancji, ale i przyjemnej delikatności, której czasem brakuje w tego typu przepisach. Druga sprawa to jogurt roślinny. To prozaiczna zmiana, której zastosowanie spulchnia znacznie pancakes i dodaje kremowej faktury wewnątrz.


Słowem, to przepis dla wszystkich tych, głowiących się nad własnoręcznie przygotowanym prezentem dla ukochanej osoby.


Składniki:

(na 10-12 placków)

1,5 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej

8-10 średnich truskawek pokrojonych w grubszą kostkę/plasterki

1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

1,5 łyżki mąki lnianej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżka cukru

1 kubek (200g) jogurtu sojowego Joya

3/4 szklanki wody

1 łyżka octu jabłkowego

pół łyżeczki soli

6 łyżek oleju rzepakowego


1. W dużej misce mieszamy mąkę ze skrobią i mąką lnianą.

2. Dosypujemy cukier, proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem mieszamy dokładnie.

3. Dolewamy jogurt, olej i na sam koniec ocet jabłkowy. Mieszamy do zniknięcia grudek.

4. Dorzucamy pokrojone truskawki. Należy delikatnie wmieszać je w masę.

4. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, po 1-3 minuty z każdej strony.


Podajemy. Smacznego!