• Simple Plants

Biszkopty z karmelem i orzechami oblane czekoladą

Zaktualizowano: 26 mar 2020


Przyznam szczerze- moje życie wywróciło się chwilo do góry nogami. Zawsze zabiegana - zwykle pokonując trasę od uczelni do pracy, na trening i z powrotem do domu - od tygodnia mam home office i nagle spędzam kilka godzin dziennie przed komputerem, praktycznie bez ruchu. Mimo wszystko apetyt wcale mi nie zmalał, a chwilami jest nawet większy niż zwykle! Staram się nie kupować słodyczy, bo wiem, że znikną one w mgnieniu oka, a korzyści, poza chwilową radością, będą znikome. Co więc robię? Piekę własne, pożywne słodkości!


Tym razem mam dla Was propozycję na ciastka bez cukru, ale z masą pysznych, słodkich dodatków! Bez cukru? - zapytacie. Czy to w ogóle może się udać? Oczywiście! Ich spód to delikatny biszkopt, przypominający ten z popularnych w naszym dzieciństwie "delicji". Do tego karmel z daktyli, bakalie i gorzka czekolada. Proste, a takie pyszne!


SKŁADNIKI:

(14 sztuk)


Biszkopt:

1 szklanka mąki pszennej tortowej typ 450

0,5 szklanki mąki ryżowej

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

20 g masła roślinnego

1 łyżka octu jabłkowego

6 łyżek mleka roślinnego


Karmel:

200 g suszonych daktyli zalanych ciepłą wodą na ok 30 minut

1 łyżka masła orzechowego/tahini


Dodatki:

2 garstki słonecznika

2 garści orzechów ziemnych

150g gorzkiej czekolady + odrobina mleka roślinnego

 

1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptów: w misce mieszamy mąkę pszenną, ryżową oraz sodę oczyszczoną.

2. Masło roślinne rozpuszczamy w rondelku - następnie dodajemy do suchych składników.

3. Dodajemy jeszcze ocet jabłkowy i mleko, dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.

4. Piekarnik nastawiamy na 180 °C (u nas z termoobiegiem).

5. Wałkujemy nasze ciasto i wycinamy za pomocą szklanki ok. 16 ciastek. Wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.

6. Pieczemy ok. 12-15 minut, aż biszkopty lekko zarumienią się od góry.

7. W tym czasie odcedzamy nasze daktyle i blendujemy wraz z masłem orzechowym na karmel.

8. Gdy ciastka ostygną, dajemy na każde z nich łyżeczkę karmelu i posypujemy z wierzchu bakaliami.

9. Czekoladę z odrobiną mleka roztapiamy w kąpieli wodnej.

10. Pokrywamy nią dokładnie każde z naszych ciastek, odstawiamy na 2-3 godziny, aby czekolada stężała.

Trzymamy w zamkniętym pudełku maksymalnie 3-4 dni. Smacznego!