• Simple Plants

Brownie z awokado



Klasyczne brownie to gęste i stosunkowo ciężkie czekoladowe ciasto z dużą ilością masła i cukru. Jeśli chodzi o jego roślinne wersje, przepisów do wypróbowania jest mnóstwo: mamy opcje z fasoli, z buraków albo z pomidorów. Ja tym razem szukałam przepisu, który nie zawierałby oleju, dlatego też mój wybór padł na brownie z awokado.


Chyba nie muszę pisać jak wiele właściwości zdrowotnych ma awokado. Oprócz tego, że jest ono źródłem korzystnych dla naszego organizmu tłuszczów, to dodatkowo idealnie komponuje się z czekoladą. W tym przepisie wystarczyło tylko pół awokado, aby całkowicie wykluczyć inne źródła tłuszczu, nie tracąc przy tym mokrej konsystencji ciasta. Zamiast cukru użyłam natomiast wyłącznie syropu klonowego, co dodatkowo wzbogaciło smak naszego brownie. Ciasto to robi się niezwykle szybko. Wystarczy 15 minut i już możemy wstawiać je do piekarnika. Potem pozostaje tylko niecierpliwie czekać na efekt końcowy, co dodatkowo utrudnia fakt, że smakuje ono najlepiej dopiero następnego dnia, wyjęte prosto z lodówki.


SKŁADNIKI:

( keksówka o wymiarach 27x14x7cm)


1/2 awokado

1 szklanka mleka roślinnego ( u nas jak zawsze owsiane )

1 łyżka mąki lnianej

6 łyżek syropu klonowego

1 szklanka uniwersalnej mąki bezglutenowej

1/2 szklanki gorzkiego kakao

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

70-80 g gorzkiej czekolady


1. W mniejszej misce blendujemy połówkę awokado, mleko, mąkę lnianą i syrop klonowy.

2. W większej misce mieszamy mąkę, sodę, kakao i sól.

3. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy aż do dokładnego połączenia wszystkiego.

4. Siekamy 50 g gorzkiej czekolady, dodajemy ją do ciasta i jeszcze chwilę mieszamy.

5. Keksówkę smarujemy olejem i przelewamy do niej ciasto.

6. Górę masy posypujemy pozostałą posiekaną czekoladą ( 20-30 g)

7. Brownie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 25-30 minut, aż wbita w środek wykałaczka po wyjęciu pozostanie sucha.

8. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.