• Simple Plants

Brownie z batata


Mimo że za oknem prawdziwe letnie słońce, a nasza lodówka wypełniona jest po brzegi świeżymi owocami, i tak przychodzi moment, kiedy jedyne na co mam ochotę to coś mocno czekoladowego. Nic na to nie poradzę, to niezależne ode mnie ani od pory roku... Czas po prostu się z tym pogodzić. Tym razem na dnie lodówki znalazłam zagubionego batata i postanowiłam, że to on posłuży za bazę do stworzenia zdrowego, mocno czekoladowego brownie.


Faza na ciasta bez białego cukru trwa, więc oprócz słodkiego ziemniaka w cieście znalazły się daktyle. Aby uniknąć dodawania oleju do ciasta, zblendowałam trochę migdałów bogatych w zdrowe tłuszcze i dodałam je do mojej masy. Na sam koniec zagęściłam ją odrobiną mąki kokosowej i sporą ilością kakao. Zaraz potem ciasto wylądowało w piekarniku. Efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył - to jedno z lepszych brownie jakie udało mi się stworzyć. W smaku mocno czekoladowe, jednak delikatne i lekkie. Najlepiej smakuje schłodzone. To idealne rozwiązanie na letnie czekoladowe zachcianki.

SKŁADNIKI:

( na 8 kawałków )


1 duży batat

150 g suszonych daktyli

80 g migdałów

4 łyżki gorzkiego kakao

1/4 szklanki mąki kokosowej

szczypta soli

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka roślinnego

1 łyżka oleju rzepakowego

 

1. Piekarnik nastawiamy na 160 °C.

2. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na bok.

2. Batata myjemy i kroimy w plastry.

3. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, układamy na niej plastry batata i pieczemy około 30 minut aż zmiękną. Zostawiamy do ostygnięcia.

4. Migdały wrzucamy do pojemnika blendera ( malaksera ) i blendujemy na proszek, przesypujemy go do miski.

5. Daktyle odsączamy z wody, słodkiego ziemniaka obieramy ze skórki, następnie blendujemy składniki na gładki krem.

6. Do miski z proszkiem z migdałów dodajemy mąkę kokosową, kakao i sól, mieszamy.

7. Do suchych składników dodajemy krem z batata i daktyli i jeszcze chwilę mieszamy aż powstanie zwarta klejąca masa.

8. Piekarnik nastawiamy na 180 °C.

9. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wyklejamy jej dno kakaową masą. Niestety jedyna blaszka jaką mam to 25 x 25 cm, która jest za duża w tym przypadku, także wypełniłam około 3/4 jej objętości.

10. Brownie pieczemy 20-25 minut.

11. Polewa: w małej miseczce podgrzewamy mleko, dodajmy do niego czekoladę połamaną w kostki i przykrywamy na minutę.

12. Po tym czasie dodajemy łyżkę oleju i wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka polewa.

13. Dekorujemy brownie. Ciasto trzymamy w lodówce maksymalnie 3-4 dni.