• Simple Plants

Brownie z białej fasoli


Pomysły na wegańskie brownie chyba nigdy nam się nie skończą. Tak samo jak ochota na coś mocno czekoladowego, co zaspokoi apetyt wewnętrznego łasucha. W naszej spiżarni zawsze znajdziecie kilka puszek z konserwami, wśród których królują ciecierzyca i fasola. Tym razem do ciasta wykorzystaliśmy tą drugą. Pozostał wybór odmiany - ostatecznie wygrała biała, gdyż ma delikatniejszy smak i sprawia, że każde ciasto ma niezwykle kremową konsystencję.


Reszta składników to już prosta sprawa. Zamiast cukru użyliśmy niezastąpionych daktyli, które dodatkowo pozytywnie wpłynęły na konsystencję brownie. Dalej gorzka czekolada i dobrej jakości kakao, odrobina mąki i ciasto gotowe. Przepis jest niezwykle szybki i łatwy, idealny dla początkujących wegan, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. U nas uzupełniony o mrożone maliny, które nadały mu świeżości i naturalnej słodyczy. Do dzieła!


SKŁADNIKI:

( blaszka o średnicy 24 cm )


2 puszki białej fasoli

100 g suszonych daktyli namoczonych przez 2-3 h w ciepłej wodzie

1 szklanka mleka roślinnego

100 g gorzkiej czekolady

6 łyżek gorzkiego kakao

1/2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

mrożone maliny

 

1. Do pojemnika blendera wrzucamy fasolę, daktyle i mleko roślinne. Miksujemy na gładki krem.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy wraz z kakao i znowu blendujemy.

3. Na sam koniec dodajemy mąkę i sodę, mieszamy ciasto do dokładnego połączenia składników.

4. Piekarnik nastawiamy na 180°C (u nas z termoobiegiem).

5. Formę do ciasta wykładamy papierem i wylewamy do niej czekoladową masę.

6. Brownie pieczemy najpierw 30 min., po tym czasie wyjmujemy ciasto, układamy na wierzchu mrożone maliny lekko je dociskając, po czym wstawiamy do piekarnika na jeszcze 10 min.

Gotowe!