• Simple Plants

Brownie z orzeszków ziemnych



Brownie nigdy mi się nie znudzi. Zwykle przygotowuję je na bazie warzyw, np. batatów lub dyni. Tym razem miałam jednak ochotę na bardziej klasyczną, konkretniejszą wersję z dużą ilością kakao. Z drugiej strony nie chciałam używać mąki, szukając sposobu na to, by pominąć jej dodatek, nie tracąc przy tym na konsystencji ciasta. Efekt końcowy bardzo mnie zadowolił.


Stworzyłam więc niezwykle łatwy przepis i zwyczajnie nie ma sposobu, żeby ciasto nie wyszło. Bazę stanowią tutaj niezastąpione orzeszki ziemne, z których zawsze sama robię domowe masło orzechowe bez dodatku soli, czy tłuszczu palmowego. Oprócz tego potrzebujemy tylko sporej dawki kakao, mleko roślinne, siemię lniane i nieco przypraw. Proste? Jeśli jesteście początkujący w pieczeniu wegańskich ciast, ten przepis jest zdecydowanie dla was. Ja na pewno użyję go jeszcze nie raz, szczególnie, że jest to o wiele zdrowsza alternatywa dla kupnych wegańskich słodyczy, które coraz częściej kuszą nas na sklepowych półkach.



SKŁADNIKI:

( keksówka 27x14x7cm )


400 g masła orzechowego

2 flax eggs ( 2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 8 łyżek wody )

4-5 łyżek cukru

3/4 szklanki mleka roślinnego

1/2 szklanki kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki kardamonu

 

1. Siemię lniane mieszamy z wodą i odstawiamy na 10 minut.

2. Do miski dajemy masło orzechowe, cukier i mleko, mieszamy wszystko łyżką.

3. Następnie dodajemy kakao, sodę, cynamon i kardamon i dalej mieszamy.

4. Na sam koniec wlewamy flax eggs i dokładnie łączymy je z powstałą masą.

5. Piekarnik nastawiamy na 160 °C ( z termoobiegiem ).

6. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej masę, jak najbardziej wyrównując ją od góry za pomocą łyżki.

7. Brownie pieczemy około 40 min.

8. Kroimy dopiero gdy ostygnie.