• Simple Plants

Bułeczki z czekoladą



Coraz częściej słychać głosy nawołujące, że w Polsce wzrasta odsetek osób otyłych, szczególnie w kontekście uczniów szkół podstawowych. Naukowcy alarmują, pedagodzy rozkładają ręce, a rodzice szukają nowych rozwiązań. Zdajemy sobie sprawę, że to nie tylko problem dzieci i młodzieży, ale też dorosłych i ich przyzwyczajeń z czasów młodości.


Wspominając lata szkolne, i my zwracamy uwagę na niezdrowe nawyki, które wówczas mieliśmy i które zostały z nami na dłużej. W tym, przede wszystkim, na obecność średniej jakości słodyczy w naszej diecie. Dużo cukrów, tłuszczu i niewiele składników odżywczych czy faktycznej energii do rozsądnego wykorzystania. Wieści o postępującej otyłości sprawiają, że dopadają nas refleksje. Np. takie jak ta, że nawet drobne zmiany mogą wpłynąć na poprawę sytuacji.


W jakiś sposób przyjęło się, że słodko nie musi wcale znaczyć zdrowo. "Przecież deser ma być z zasady niezdrowy", słyszymy regularnie. Jasne, nie jesteśmy idealni i nie zamierzamy  być. Szukamy tylko zastępstw, żeby robiąc sobie przyjemność, równocześnie nie zadawać większej krzywdy. Chodzi przecież ostatecznie o nasze samopoczucie i gospodarowanie energią. Słodkości stworzono, żebyśmy byli zadowoleni, prawda? 


Od jakieś już czasu, zamiast zjeść na deser coś kupnego, lubimy stawiać na własne wypieki. Ostatnim razem Matylda wpadła na świetny pomysł, łączący ideę klasycznych "chocolate chip cookies" i puszystych bułek. Idealny,  jeżeli szukamy alternatywy na rano, szczególnie z dodatkiem świeżych owoców albo jogurtu roślinnego, albo na popołudniową przekąskę. Polecamy go tym, którzy nie przepadają za nadmierną ilością słodyczy.





SKŁADNIKI:

( na 14 sztuk )


2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

0,5 szklanki cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

5 łyżek wiórków kokosowych

szczypta soli

6 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżka octu jabłkowego

3/4 szklanki mleka roślinnego

100 g gorzkiej czekolady

 

1. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, cukry, wiórki i sól.

2. Dodajemy olej, ocet oraz mleko i mieszamy za pomocą miksera, na wolnych obrotach.

3. Na sam koniec siekamy dość grubo czekoladę i dodajemy do masy, mieszamy lekko drewnianą łyżką.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładamy ok 14 porcji ciasta. Pamiętajcie o zachowaniu odstępów, gdyż bułeczki znacznie urosną.

6. Pieczemy 15-17 min aż lekko zarumienią się od góry.

7. Podajemy ciepłe lub na zimno.