• Simple Plants

Burgery pieczarkowe z komosą ryżową



Jak pewnie wiedzą nasi stali obserwatorzy, pieczarki znalazły w ostatnich latach specjalne miejsce w naszych sercach. Nie dlatego, że kochamy ich kolor czy inne walory wizualne, ale za swój smak i ogólną użyteczność w kuchni. Zdajemy sobie sprawę, że to kontrowersyjny produkt, który dla wielu nie umywa się do leśnych grzybów. Jednak musimy stanąć w jego obronie - to ukryty potencjał, z którego warto skorzystać. To co, może burger? No pewnie! My zawsze na tak, szczególnie, kiedy obok samych pieczarek przychodzi okazja zmierzyć się z komosą ryżową aka quinoa. To baza, która dobrze przygotowana - czyli ugotowana dokładnie i bez przesady - po prostu robi świetną robotę pod względem konsystencji i delikatności smaku. To również świetna baza, która dobrze rozprowadza smaki. Dlatego gorąco polecamy z nią eksperymentować i sami zapowiadamy, że to nie nasz ostatni przepis z użyciem tego niesamowitego składnika!



Składniki: 0,5 szklanki orzechów włoskich

18 średniej wielkości pieczarek

1 cebula drobno posiekana 2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka octu

0,5 szklanka suchej (1 szklanka ugotowanej) komosy ryżowej (quinoa)

10 łyżeczek mąki ryżowej

 

0. ugotować 0,5 szklanki suchej quinoi i zostawić do ostygnięcia. 1. Pokruszyć orzechy włoskie na drobne kawałki (nie na proszek). 2. Uprażyć orzechy na średnim ogniu, używając suchej patelni.

3. Do orzechów dodajemy olej i pieczarki oraz posiekaną drobno cebulę. Wszystko smażymy do miękkości. Włączamy piekarnik, by nagrzał się do 200 st. C. 4. Kiedy całość jest usmażona, a smaki poprzechodzą się dokładnie, zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy.

5. Tworzymy jednorodną masę ze smażonych produktów oraz quinoi. Zagęszczamy dodając miarowo mąkę ryżową podczas energicznego mieszania. 6. Kiedy masa zrobi się gęstsza i nie będzie żadnych grudek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz łyżeczką octu. Mieszamy i następnie formujemy płaskie burgery. 7. Burgery pieczemy przez 10-15 min. Smacznego!