• Simple Plants

Chocolate chip cookies


Zwykle, jeśli chodzi o wegańskie tłuszcze, w naszej kuchni króluje olej rzepakowy i masło orzechowe. Czasem jednak zdarzy nam się kupić masło roślinne, które jemy ze świeżym pieczywem lub wykorzystujemy jako bazę do sosu do zapiekanek. Tym razem postanowiłam wykorzystać ją do wypieków. Mieliśmy ochotę na coś prostego, padło więc na klasyczne chocolate chip cookies.


Aby ciastka wyszły delikatne i kruche, trzeba znaleźć idealne proporcje między mąką a masłem.  Tym razem udało się w punkt. Największym plusem tego przepisu jest to, że większość składników zwykle mamy już w domu lub możemy je dostać w każdym osiedlowym sklepie. No i czekolada! Ja zwykle używam takiej, która ma 60-70% kakao. Te z większą jego zawartością są dla mnie w wypiekach jednak zbyt gorzkie. Myślałam, że ciastka starczą nam na kilka dni, oczywiście po dwóch dniach nie było już po nich śladu...


SKŁADNIKI:

( 11-12 sztuk )


2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki masła roślinnego

1 łyżka octu jabłkowego

90-100 g gorzkiej czekolady

 

1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną i cukry.

2. Masło roślinne wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu.

3. Kiedy jest już płynne, dodajemy je do suchych składników wraz z octem jabłkowym i mieszamy rózgą.

4. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy.

5. Piekarnik nastawiamy na 180°C.

6. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, formujemy 11-12 ciastek i układamy je w odstępach na papierze.

7. Pieczemy 15-20 min aż lekko się zarumienią.