• Simple Plants

Chrupiące gofry cynamonowe



Niedzielny poranek to najprzyjemniejsza część tygodnia, całkowicie pozbawiona pośpiechu. Możemy poświęcić czas naszym najbliższym, kiedy po ciężkim tygodniu w końcu mamy chwilę oddechu. My lubimy celebrować ten dzień, przygotowując wyjątkowe, wspólne śniadanie. Od czasu świąt, kiedy w naszym mieszkaniu pojawiła się gofrownica, weekendowe menu stało się niezwykle proste.


Smak gofrów towarzyszy nam od dzieciństwa. Każdy wyjazd nad Bałtyk wiązał się ze zjadaniem nieprzyzwoitych ilości tego przysmaku. Ale jak zrobić pyszne i chrupiące gofry bez jajek? Przyznam, że nie od razu udała nam się ta sztuka, jednak po przetestowaniu kilku opcji, w końcu trafiliśmy na tą odpowiednią. Wiadomo, że można zrobić gofry na mnóstwo sposobów, choćby takie z czekoladą, z batatem lub z mąką kokosową. Tym razem wybraliśmy najprostszy przepis, który można wykorzystać w każdej chwili. Gofry wychodzą chrupkie z wierzchu i puszyste w środku, a dodatek cynamonu sprawia, że całe mieszkanie pachnie nadchodzącym śniadaniem. A jakie są wasze ulubione smakołyki z dzieciństwa?


Składniki:


2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej (lub zwykła mąka pszenna)

1 łyżka mąki lnianej

2 płaskie łyżki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka cukru

6 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 3/4 szklanki wody


1. W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki

2. Dodajemy olej, ocet i wodę i mieszamy przez 2-3min aż nie będzie grudek

3. Rozgrzewamy gofrownicę, nie trzeba jej smarować olejem (mamy go już w cieście na gofry)

4. Pieczemy na dość wysokiej mocy (u nas jest to stopień 4.)

Smacznego!