• Simple Plants

Ciacha mocno czekoladowe


Pamiętacie jak mówiłam, że w wakacje rzadziej mam ochotę na czekoladę? Chyba kłamałam, bo od tygodnia chodzą mi po głowie głównie przepisy na mocno kakaowe desery. Ostatnio zostałam zaproszona na mój pierwszy wieczór panieński w życiu. Każda uczestniczka miała przynieść ze sobą coś dobrego do jedzenia, od razu wiedziałam, że w moim przypadku musi być to coś słodkiego. Ważne też było, aby mój deser był łatwy w transporcie. Tym sposobem wygrały ciastka.


Ciastka, a raczej ciacha, bo ich rozmiar nieco wykraczał ponad klasyczne standardy, przygotowałam z najprostszych składników, które można znaleźć niemal w każdym domu. Nie są to ciastka fit ani nowy wegański smak, ale wiecie co? Czasem najtrudniej zrobić właśnie takie najprostsze przepisy. Moje ciacha wyszły lekko chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku. Idealny ratunek, kiedy szybko musimy przygotować coś dla naszych gości. Tylko uważajcie, bo znikają w mgnieniu oka!



SKŁADNIKI:

(na ok 8-10 ciastek)


2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru

1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru

0,5 szklanki kakao

1 szklanka mleka roślinnego

100 g masła roślinnego

100 g gorzkiej czekolady

 

1. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, cukier, budyń i kakao.

2. Masło roztapiamy w rondelku, na małym ogniu.

3. Do suchych składników dodajemy mleko i masło, łączymy wszystko za pomocą rózgi.

4. Gorzką czekoladę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie najlepiej drewnianą łyżką.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (u nas z termoobiegiem).

6. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, formujemy w dłoniach ciastka i układamy je na blaszce (ciasto jest dosyć klejące). Zachowujemy spore odstępy bo ciastka mocno wyrosną.

7. Ciacha pieczemy 15-17 min.

Gotowe!