• Simple Plants

Ciastka kokosowo-migdałowe


Chyba każdy zna kultowe już połączenie kokosa z migdałem. Sprawdza się ono świetnie zarówno w ciastkach, jak też lodach czy jogurtach. Ostatnio coraz więcej eksperymentuję z prostymi i szybkimi przepisami, gdyż czasu bywa za mało, a ochota na słodkie dopada w najmniej oczekiwanym momencie. Tak było i tym razem, w domu miałam mąkę kokosową i daktyle, po resztę składników podeszłam do pobliskiego sklepu i już wiedziałam, co tym razem upiec.


Nie unikamy w naszym domu cukru, ale kiedy jest możliwość pominięcia go w domowych wypiekach, staram się podchodzić do tego kreatywnie. Syrop z agawy lub klonowy są dosyć drogie, także zwykle wybieram tańszą opcję - suszone daktyle, które oprócz słodyczy zawierają też mnóstwo korzystnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Aby podbić smak mąki kokosowej, w moim przepisie użyłam także mleczka kokosowego z puszki, które idealnie nadaje się do pieczenia ciastek, nadając im przyjmą wilgotną konsystencję. W tym przepisie jego dodatek jest wyjątkowo przydatny, mąka kokosowa należy bowiem do tych najbardziej sypkich.

No i na sam koniec migdały, zdrowe źródło tłuszczy i idealne dopełnienie smaku. "Zdrowe" desery zdecydowanie nie muszą być nudne, szczególnie dziś, kiedy sklepowe półki przepełnione są produktami łatwymi do ich wykonania.

Spróbujcie!



SKŁADNIKI:

( na 9-10 ciastek )


150 g suszonych daktyli

1 puszka mleczka kokosowego

100g migdałów w płatkach

4 łyżki mąki kokosowej

 

1. Daktyle zalewamy wodą i ostawiamy na 2-3 godziny aby zmiękły.

2. Po tym czasie wrzucamy je do pojemnika blendera ( malaksera ) i miksujemy na gładki krem.

3. Do daktyli dodajemy gęstą część mleczka kokosowego i jeszcze chwilę blendujemy.

4. Do powstałego kremu dodajemy migdały, zostawiamy kilka do dekoracji.

5. Na koniec dodajemy mąkę koksową i wszystko dokładnie mieszamy, masa powinna być lekko klejąca i łatwa do formowania.

6. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.

7. Formujemy ciastka w dłoniach, na górę każdego wbijamy po kilka płatków migdałowych.

8. Ciastka pieczemy 20-25 min.

9. Z jedzeniem czekamy aż ostygną - ciastka są bardzo kruche i miękkie w środku.