• Simple Plants

Ciastka owsiane z tahini i żurawiną


Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby ciastek owsianych. Internet przepełniony jest mnóstwem przepisów na ich wykonanie. Niestety, często są one niekoniecznie zdrowe, a często także i niepotrzebnie skomplikowane. Sama musiałam wypróbować kilka opcji, żeby w końcu odnaleźć właściwe proporcje i smak, który mi odpowiada.


Moim ulubionym wariantem są ciastka z ziarnami i suszonymi owocami. Atutem tego przepisu jest przede wszystkim jego prostota i dobór składników, które mam zawsze pod ręką. Żeby ciacha nie były suche, świetnie sprawdził się tu dodatek tahini (masło orzechowe też zda egzamin!). Cukier będzie w tym przepisie zbędny, użycie dojrzałego banana sprawi, że ciastka będą idealnie słodkie. Co więcej mogę powiedzieć? Razem z kubkiem ciepłej herbaty, to najlepsze umilacze na długie zimne wieczory, lub poranną, pożywną przegryzkę.


Składniki:

(na ok 8 ciastek)


1/2 szklanki namoczonych daktyli bez pestek

1 dojrzały banan

3 łyżki tahini (lub naturalnego masła orzechowego)

1 szklanka płatków owsianych

1/2 szklanki mąki owsianej (ja swoją robię sama, przez zblendowanie płatków)

1 łyżka mąki lnianej

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

garść żurawiny suszonej'

garść słonecznika łuskanego


1. Do miski wkładamy daktyle, banana oraz tahini, blendujemy wszystko na gładką masę

2. Dodajemy płatki owsiane, mąkę owsianą i lnianą oraz przyprawy, mieszamy

3. Na sam koniec dodajemy żurawinę i słonecznik

4. Nastawiamy piekarnik na 180 °C

5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem

6. Nabieramy ciasto łyżeczką i formujemy ok 8 ciastek

7. Pieczemy 15 min, aż ciastka lekko się zazłocą