• Simple Plants

Ciastka z ciecierzycy z jagodami



Czasem, kiedy nie mam ochoty na ciężkie i sycące ciasto, wybieram przepisy z użyciem ciecierzycy zamiast mąki. W ten sposób mogę stworzyć najróżniejsze kombinacje, z których powstają bardzo zdrowe, lekkie słodycze.


Tym razem padło na jagody - to one grają główną rolę w tym przepisie. Poza nimi, w masie znajdziemy banana, daktyle i puree z jabłka. W połączeniu z ciecierzycą i odrobiną płatków owsianych jesteśmy w stanie stworzyć ciastka niezwykle korzystne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Są idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, kiedy marzy się nam coś niewielkiego między posiłkami. Naturalna słodycz daktyli pozwala całkowicie wykluczyć z tego przepisu cukier. Jeżeli akurat macie ochotę na coś bardzo wyrazistego, zostawcie ten przepis na inny dzień. Fani delikatnych i odświeżających deserów - nie mogliście trafić lepiej.


Składniki:

(na 12 średniej wielkości ciastek)


2 łyżki nasion chia

1/3 szklanki wody

400 g ciecierzycy z puszki (odsączonej i przepłukanej)

1 średniej wielkości dojrzały banan

1/3 szklanki startego jabłka bez skórki

3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

10 suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie (wystarczy 10-15 min)

1 szklanka mrożonych jagód

Opcjonalnie: syrop klonowy aby ciastka były słodsze


1. Nasiona chia zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę.

2. W tym czasie w misce blendujemy ze sobą ciecierzycę, banana i puree z jabłka.

3. Dodajemy płatki owsiane i daktyle i ponownie blendujemy aż powstanie gładka masa.

4. Na koniec dodajemy mrożone jagody i mieszamy wszystko delikatnie łyżką.

5. Nastawiamy piekarnik na 180 °C.

6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

7. Nabieramy po 1 łyżce ciasta i formujemy w rękach ciastka.

8. Pieczemy ok 20 min.


Smacznego!