- Simple Plants
Ciastka z ciecierzycy z jagodami

Czasem, kiedy nie mam ochoty na ciężkie i sycące ciasto, wybieram przepisy z użyciem ciecierzycy zamiast mąki. W ten sposób mogę stworzyć najróżniejsze kombinacje, z których powstają bardzo zdrowe, lekkie słodycze.
Tym razem padło na jagody - to one grają główną rolę w tym przepisie. Poza nimi, w masie znajdziemy banana, daktyle i puree z jabłka. W połączeniu z ciecierzycą i odrobiną płatków owsianych jesteśmy w stanie stworzyć ciastka niezwykle korzystne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Są idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, kiedy marzy się nam coś niewielkiego między posiłkami. Naturalna słodycz daktyli pozwala całkowicie wykluczyć z tego przepisu cukier. Jeżeli akurat macie ochotę na coś bardzo wyrazistego, zostawcie ten przepis na inny dzień. Fani delikatnych i odświeżających deserów - nie mogliście trafić lepiej.
Składniki:
(na 12 średniej wielkości ciastek)
2 łyżki nasion chia
1/3 szklanki wody
400 g ciecierzycy z puszki (odsączonej i przepłukanej)
1 średniej wielkości dojrzały banan
1/3 szklanki startego jabłka bez skórki
3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
10 suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie (wystarczy 10-15 min)
1 szklanka mrożonych jagód
Opcjonalnie: syrop klonowy aby ciastka były słodsze
1. Nasiona chia zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę.
2. W tym czasie w misce blendujemy ze sobą ciecierzycę, banana i puree z jabłka.
3. Dodajemy płatki owsiane i daktyle i ponownie blendujemy aż powstanie gładka masa.
4. Na koniec dodajemy mrożone jagody i mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
5. Nastawiamy piekarnik na 180 °C.
6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
7. Nabieramy po 1 łyżce ciasta i formujemy w rękach ciastka.
8. Pieczemy ok 20 min.
Smacznego!
