- Simple Plants
Ciastka z mąki z orzeszków ziemnych

Ostatnio w sklepach pojawiło się jeszcze więcej odmian mąk, które nie zawierają glutenu. Wśród faworytów znajdują się: mąka kokosowa i migdałowa. W moje ręce wpadła ostatnio jednak ta mniej znana, mąka z orzeszków ziemnych. Od razu wiedziałam, ze będzie ona idealnym zastępstwem masła orzechowego w moich wypiekach. Kupiłam banana, który przecież jest najlepszym uzupełnieniem smaku fistaszków i zabrałam się za tworzenie.
Ogólnie rzecz biorąc, lubię słodkie ciasta, ale czasem mam ochotę na coś lżejszego i wtedy właśnie pomijam w swoich przepisach biały cukier, zastępując go dojrzałym bananem. Jest on także świetnym zamiennikiem jajek w wegańskich wypiekach, więc w tym przypadku możemy pominąć siemię lniane lub nasiona chia. Sama mąka z orzeszków ziemnych jest dość sypka, także zmieszałam ją z mąką z amarantusa, która już od jakiegoś czasu gości w naszej kuchni. Dodatek oleju jest tu naprawdę znikomy, ponieważ mąka z fistaszków jest bardzo bogata w tłuszcz. Na sam koniec czekolada, która tym razem nie znalazła się w środku, a jedynie na wierzchu tych małych ciasteczek. Jeśli szukacie zdrowego zamiennika klasycznych chocolate chip cookies, ten przepis zdecydowanie może się wam przydać.

SKŁADNIKI:
(na 8 ciastek)
1 dojrzały banan
1 i 1/4 szklanki mąki z orzeszków ziemnych
1 szklanka mąki z amarantusa
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki oleju rzepakowego
1/4 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka octu jabłkowego
szczypta soli
3/4 łyżeczki cynamonu
30-40 g gorzkiej czekolady
1. Banana obieramy, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem na gładką masę.
2. Do banana dodajemy obydwie mąki oraz sodę i chwile mieszamy.
3. Do powstałej masy dodajemy mokre składniki: olej, mleko i ocet i mieszamy kilka minut aż nie będzie grudek.
4. Na koniec dodajemy sól i cynamon.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
6. Czekoladę kroimy w dużą kostkę.
7. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, nabieramy ciasto łyżką i formujemy w dłoniach okrągłe ciastka.
8. Na wierzch każdego z nich wtykamy po kilka kawałków pokrojonej czekolady.
9. Ciastka pieczemy prze około 15 minut, aż zarumienią się z zewnątrz ale w środku pozostaną nadal miękkie.
