• Simple Plants

Ciasto bananowe z tahini


Chlebek bananowy znają wszyscy, można robić go na wiele sposobów, u nas pojawił się już w wersji klasycznej. Tym razem postanowiłam wykorzystać te niesamowite owoce w nieco inny sposób. W efekcie trzymałam przyjemnie wilgotne i bardzo puszyste ciasto bananowe, idealne dla osób które preferują mniej słodkie desery.


Oprócz bananów pierwsze skrzypce w tym przepisie gra pasta z sezamu, czyli tahini. Jej dodatek sprawił, że nie musiałam używać zbyt wiele dodatkowego oleju, a ciasto uzyskało delikatny, chałwowy posmak. Słodycz bananów podkreśliłam ponadto odrobiną syropu klonowego i łyżeczką cynamonu. Ciasto jest banalnie proste i sprawdza się, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzić zbyt wiele czasu w kuchni. Jest ono na pewno zdrowszym i ciekawszym zamiennikiem kupnych słodyczy, którym szczególnie ciężko się oprzeć w trakcie zabieganego tygodnia.



SKŁADNIKI:

(tortownica 24-26m)


1,5 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

1 flax egg (1 łyżka siemienia lnianego mielonego + 4 łyżki wody)

4 dojrzałe banany

5 łyżek mleka roślinnego

5 łyżek tahini

5 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżki syropu klonowego

 

1. Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 5-10 minut.

2. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

3. W osobnej misce rozgniatamy obrane banany za pomocą widelca.

4. Dodajemy do nich flax egg, mleko, tahini ,olej i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.

5. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy i syrop klonowy i jeszcze chwilę mieszamy.

6. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy.

7. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg).

8. Spód tortownicy wykładamy papierem, wylewamy do niej masę i wyrównujemy za pomocą łyżki.

9. Pieczemy 20-25 min, nie dłużej bo ciasto wyjdzie zbyt suche.

10. Podajemy samo lub z polewą czekoladową.