- Simple Plants
Ciasto bananowe z tahini

Chlebek bananowy znają wszyscy, można robić go na wiele sposobów, u nas pojawił się już w wersji klasycznej. Tym razem postanowiłam wykorzystać te niesamowite owoce w nieco inny sposób. W efekcie trzymałam przyjemnie wilgotne i bardzo puszyste ciasto bananowe, idealne dla osób które preferują mniej słodkie desery.
Oprócz bananów pierwsze skrzypce w tym przepisie gra pasta z sezamu, czyli tahini. Jej dodatek sprawił, że nie musiałam używać zbyt wiele dodatkowego oleju, a ciasto uzyskało delikatny, chałwowy posmak. Słodycz bananów podkreśliłam ponadto odrobiną syropu klonowego i łyżeczką cynamonu. Ciasto jest banalnie proste i sprawdza się, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzić zbyt wiele czasu w kuchni. Jest ono na pewno zdrowszym i ciekawszym zamiennikiem kupnych słodyczy, którym szczególnie ciężko się oprzeć w trakcie zabieganego tygodnia.

SKŁADNIKI:
(tortownica 24-26m)
1,5 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 flax egg (1 łyżka siemienia lnianego mielonego + 4 łyżki wody)
4 dojrzałe banany
5 łyżek mleka roślinnego
5 łyżek tahini
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki syropu klonowego
1. Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 5-10 minut.
2. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
3. W osobnej misce rozgniatamy obrane banany za pomocą widelca.
4. Dodajemy do nich flax egg, mleko, tahini ,olej i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.
5. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy i syrop klonowy i jeszcze chwilę mieszamy.
6. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy.
7. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg).
8. Spód tortownicy wykładamy papierem, wylewamy do niej masę i wyrównujemy za pomocą łyżki.
9. Pieczemy 20-25 min, nie dłużej bo ciasto wyjdzie zbyt suche.
10. Podajemy samo lub z polewą czekoladową.