• Simple Plants

Ciasto czekoladowy mus


Wiemy, że zmienna wiosenna pogoda często oblewa nas deszczem i potrafi trzymać w niepewności nawet do końca kwietnia. My staramy się jednak myśleć optymistycznie, nawet kiedy za oknem szaruga. W naszym przypadku humor najlepiej wspierają desery z wysoką zawartością tego najważniejszego składnika - czekolady.


Przedstawiamy więc przepis na kremowe ciasto czekoladowe do przygotowania zupełnie bez pieczenia. Przypomina nam ono smakiem mus czekoladowy, którym zajadaliśmy się parę ładnych lat temu w Paryżu. Stąd też pomysł na jego nazwę. Nasze ciasto jest proste w wykonaniu, choć przyda się dostęp do blendera kielichowego, do którego da się dodawać składniki w trakcie ciągłego działania. Podstawą masy jest miękkie tofu (u nas firmy Polsoja) oraz mleczko kokosowe i gorzka czekolada. Oprócz tego, tak jak w wielu ciastach bez pieczenia, jako źródło tłuszczu użyliśmy oleju kokosowego, który po schłodzeniu pozwala na to, by ciasto zastygło i nie rozpuszczało się na talerzu.


Co najważniejsze - nie musicie rezerwować połowy wieczoru na pieczenie. Deser będzie gotowy dosłownie w 30 minut.


SKŁADNIKI:

(tortownica 24-26 cm) + blender kielichowy


Spód:

12 suszonych daktyli namoczonych kilka godzin w ciepłej wodzie

1 szklanka orzechów włoskich

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka roślinnego

2 łyżki roślinnego masła


Masa:

300 g miękkiego tofu

1 szklanka gęstej części mleczka kokosowego z puszki

4 łyżki erytrytolu/cukru

1 łyżka kakao

szczypta soli

250 g gorzkiej czekolady

0,5 szklanki oleju kokosowego

 
  1. Zaczynamy od przygotowania spodu: do pojemnika blendera wrzucamy orzechy i płatki owsiane, miksujemy na proszek.

  2. Dodajemy daktyle, mleko i masło i ponownie blendujemy, na sam koniec dodajemy kakao i mieszamy masę łyżką do połączenia składników.

  3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy dno formy naszą masą i wstawiamy do lodówki.

  4. Przygotowujemy masę: tutaj konieczny będzie blender z otworem na górze, do którego w trakcie pracy, można dodawać składniki.

  5. Do kielicha blednera wrzucamy tofu, gęstą część mleczka kokosowego oraz słodzidło. Miksujemy na gładką masę.

  6. Dodajemy kakao i sól i jeszcze chwilę blendujemy.

  7. Do rondelka przekładamy olej kokosowy i pokruszoną gorzką czekoladę, roztapiamy wszystko w kąpieli wodnej.

  8. Przekładamy do naczynia z dzióbkiem i odstawiamy na 10 minut.

  9. Po tym czasie włączamy blender z naszą masą, poprzez otwór w pokrywce stopniowo wlewamy czekoladę z olejem, powoli zwiększając obroty. Blenedujemy do połączenia wszystkich składników.

  10. Gotowy krem wylewamy na schłodzony spód i wkładamy na kilka godzin.

Gotowe! Szybkie, pyszne ciasto bez pieczenia - idealne dla wszystkich czekoladoholików.