• Simple Plants

Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe zyskało popularność dopiero kilka lat temu. U mnie w kuchni też pojawiło się całkiem niedawno, a ostatnio powróciło szturmem w wegańskiej wersji. Dobry przepis na to zdrowe i lekkie ciasto powinien być stosunkowo prosty, a jednak wypełniony przyprawami, które podkreślają smak marchewki. Tym razem postawiłam na korzenny zestaw: cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Mimo takiej mieszanki, ciasto nie zyskało typowo piernikowego aromatu. Oprócz tego nie szczędziłam oleju, to jemu ciasto zawdzięcza swoją przyjemną konsystencję.


Żeby nie było zbyt banalnie, górę posmarowałam swoim ulubionym kremem zrobionym z mleczka kokosowego. Jak do tej pory nie trafiłam jeszcze na smaczniejszą i prostszą wegańską polewę. Ciasto postawiłam na świątecznym stole i dzień później nie było już po nim śladu. Wnioskuję więc, że wszystkim smakowało, chociaż wśród towarzystwa nie było innych roślinożerców. Mogę potraktować to jak komplement! Dajcie znać czy i Wam smakowało.


SKŁADNIKI:


4 łyżki mielonego siemienia lnianego

12 łyżek wody

2,5 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej (lub mąki pszennej)

1 łyżka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

0,5 łyżeczki suszonego imbiru

1 szklanka cukru

0,5 szklanki oleju rzepakowego

0,5 kg marchewek

Polewa:

1 puszka mleczka kokosowego (najlepiej żeby stało całą noc w lodówce)

2-3 łyżki cukru


1.W kubku mieszamy siemię lniane z wodą, wstawiamy do lodówki.

2. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, gałkę muszkatołowa i imbir.

3. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do suchych składników.

4. Do mniejszej miski dajemy rozrobione siemię lniane i cukier, chwilę miksujemy.

5. Dodajemy olej i miksujemy jeszcze przez minutę.

6. Masę z siemienia dodajemy do składników z dużej miski i mieszamy drewnianą łyżką, żeby wszystkie składniki się połączyły.

7. Piekarnik nastawiamy na 180 °C.

8. Formę do pieczenia (duża keksówka lub tortownica 24 cm) smarujemy olejem i posypujemy mąką.

9. Ciasto pieczemy ok 40 minut, w zależności od rodzaju piekarnika (tym razem piekłam w elektrycznym a zwykle używam gazowego).

10. Kiedy ciasto ostygnie, przygotowujemy polewę.

11. Wyjmujemy gęstą część mleczka kokosowego, dodajemy cukier i miksujemy przez 4-5 min aż lekko się ubije.

12. Smarujemy ciasto masą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Gotowe!