• Simple Plants

Ciasto na pizzę z ciecierzycy (Socca)



Trudno oprzeć się wrażeniu, że rynek spożywczy otwiera się na potrzeby osób z uczuleniami. Mimo to, sporządzenie jadłospisu jest dla nich dużo trudniejsze. Obecny dobór produktów dostępnych w większości sklepów zmienia się, ale do ideału jeszcze daleko. Na szczęście znajdziemy w nich coraz częściej różne zamienniki, pozwalające na kuchenne eksperymenty. Z myślą o tych, zmuszonych do unikania produktów pszennych, przygotowaliśmy coś specjalnego. Comfort-food w całkiem nowej odsłonie.


Jedną z alternatyw dla popularnej białej mąki jest jej odpowiednik zrobiony ze zmielonych ziaren ciecierzycy. Różnica między tymi produktami jest znacząca, poczynając od ich właściwości fizycznych, zachowanie w kontakcie z wodą, po smak i konsystencję po upieczeniu. W odróżnieniu od pszennej, mąka którą wybraliśmy ma dużo mocniejszy smak, który sprawia, że bardziej nadaje się do potraw słonych, niż do deserów. W pracy z nią należy jednak odrzucić wszelkie przyzwyczajenia. Najważniejsze, to zaufanie, że płynna mikstura, którą uzyskamy przygotowując ciasto typu Socca, w piekarniku zamieni się w zwarty spód do pizzy. Z tego wynika kolejna różnica - ulubione składniki możemy położyć na cieście dopiero po jego uprzednim upieczeniu.


Małe komplikacje bez wątpienia wynagradza jednak smak takiej pizzy. Spód jest puszysty, lżejszy od tradycyjnego, a zarazem bardzo wyraźny, o lekko orzechowej nucie. Taką interpretacją włoskiego klasyka z pewnością zaskoczysz najbliższych. Lepiej od razu przygotuj drugą blachę. Tak na wszelki wypadek.


Składniki:


1,5 szklanki mąki z ciecierzycy

1,5 szklanki wody

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju rzepakowego (+ 1 łyżka do natłuszczenia blachy)

+ wybrane dodatki


1. Mieszamy mąkę i sól. Następnie dodajemy wodę i olej. Mieszamy.

2. Zostawiamy płynną masę na min. 30 min (do 2 godzin).

3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.

4. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Smarujemy olejem.

5. Gotowe ciasto przelewamy do formy. Pieczemy wstępnie 10 - 15 min.

6. Wyciągamy blachę i układamy dodatki. Pieczemy kolejne 10-15 min.


Smacznego!