• Simple Plants

Ciasto peanut butter & jelly




Jeśli chodzi o masło orzechowe, to w naszym domu nie znamy umiaru w jego pochłanianiu. Dodajemy je do porannej owsianki, dań kuchni azjatyckiej, czy też po prostu zjadamy na kanapce razem z bananem lub dżemem. Na naszej stronie dzieliliśmy się już z Wami przepisami z jego użyciem, m.in. na tofurnik orzechowy czy też jagielnik z jabłkami. Tym razem postanowiliśmy wykorzystać amerykański klasyk, czyli peanut butter & jelly - przygotowany w formie ciasta.


Jest to przepis idealny dla zabieganych - jego przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 15 minut. Jeśli chodzi o bazę - u nas zawsze sprawdza się mieszanka klasycznej mąki z owsianą, którą robię sama w domu. Do tego duża szklanka masła orzechowego, mleko i dżem. I tyle! Ciasto, mimo swojej prostoty, wygląda bardzo efektownie dzięki dekoracji na wierzchu - w żargonie piekarniczym jest to tak zwany swirl. Zachęcam wszystkich fanów masła orzechowego do wypróbowania tego przepisu, nie będziecie zawiedzeni!



SKŁADNIKI:

(tortownica 24 cm)


1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych zmielonych na mąkę

3/4 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej/mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

6-8 łyżek erytrytolu/cukru

1 kopiasta szklanka masła orzechowego

1,5 szklanki mleka roślinnego

200 g dżemu truskawkowego

 
  1. W dużej misce mieszamy suche składniki: dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i coś do posłodzenia, np. erytrytol.

  2. Następnie dodajemy masło orzechowe i mleko i wszystko mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  4. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia - wylewamy do niej nasze ciasto, zostawiając kilka łyżek na później.

  5. Smarujemy wierzch masy dokładnie dżemem, następnie nakładamy w kilku miejscach kleksy z masy orzechowej, która nam została i rozprowadzamy je po dżemie za pomocą wykałaczki tworząc esy floresy.

  6. Pieczemy 35-40 minut.

Z krojeniem najlepiej poczekać aż ciasto ostygnie. Smacznego! :)