• Simple Plants

Ciasto rabarbarowo-truskawkowe


Wiosna powoli dobiega końca i choć ta kalendarzowa potrwa jeszcze chwilę, to za oknem słońce pali już mocno jak w lipcu. Na ulicach widać już przechodniów z siatkami wypakowanymi po brzegi świeżymi truskawkami. To ten czas, na który weganie w naszej strefie klimatycznej czekają przez cały rok. Z każdym kolejnym tygodniem w osiedlowym warzywniaku pojawiają się nowe pyszności. Ostatnio był to kwaśny rabarbar. Ten, po upieczeniu, staje się najlepszym dodatkiem do wyczekanych, letnich wypieków.


Kto z nas nie pamięta smaku prawdziwej drożdżówki z rabarbarem? Może i nie było go zwykle w nadzieniu zbyt wiele, ale jego smak utkwił w mojej głowie do dziś. Ostatnio postanowiłam się zmierzyć z własną, zdrowszą wersją tego ciasta. Za bazę posłużyły mi płatki owsiane, które idealnie sprawdziły się także w roli bezglutenowej chrupkiej kruszonki. Nadzienie z rabarbaru uzupełniłam o świeże truskawki, które nadały mu jeszcze więcej słodyczy i świeżości. Finalnie ciasto wyszło pyszne - idealne na nadchodzące upały.



SKŁADNIKI:

( tortownica o średnicy 24cm )


1,5 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki

2 szklanki rabarbaru pokrojonego na kawałki ( ok 0,5 cm )

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki cukru

1 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 i 1/4 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej ( lub zwykła pszenna )

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju


1. W dużej misce mieszamy pokrojone truskawki i rabarbar. Dodajemy sok z cytryny i dwie łyżki cukru. Odstawiamy na bok.

2. W osobnej misce mieszamy suche składniki: płatki owsiane, mąkę, cukier, sól, cynamon i proszek do pieczenia.

3. Dodajemy olej i zagniatamy masę rękami aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.

5. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy 3/4 masy i wyklejamy nim dokładnie całe dno formy.

6. Spód pieczemy przez 10-15 minut.

7. Odciskamy nadmiar wody z miski z truskawkami i rabarbarem i układamy je równomiernie na podpieczony spód.

8. Górę ciasta posypujemy resztą masy owsianej, tworząc zdrowszą wersję klasycznej kruszonki.

9. Gotowe ciasto pieczemy jeszcze przez 40 min, aż lekko zarumieni się z góry.

10. Po wyjęciu czekamy 10 minut zanim przystąpimy do krojenia i zajadania.