• Simple Plants

Ciasto waniliowe z kokosem



Jeśli chodzi o desery, w naszym domu niepodważalnie rządzi czekolada, i to pod każdą możliwą postacią. Ostatnio jednak zapragnęłam czegoś innego. Spokoju nie dawała mi myśl o klasycznym cieście waniliowym, bez zbędnych dodatków czy ulepszeń. Nie czekając długo, zabrałam się za pieczenie. Jedyne, czego się nie spodziewałam, to fakt, że cała laska wanilii może być tak droga. Wtedy z pomocą przyszedł mi cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii, który sprawdził się w tym przepisie o wiele lepiej niż popularny cukier wanilinowy.


Skoro ciasto miało być proste, to wybierając składniki szukałam właśnie tych łatwo dostępnych i niezbyt drogich. Samo przygotowanie masy nie zajmie Wam więcej niż 10-15 minut, co czyni z przepisu idealną opcję w razie wizyty niespodziewanych gości. Kiedy ciasto siedzi już w piekarniku, po całym mieszkaniu roznosi się słodki zapach wanilii. Żeby jednak nie było zbyt prosto, smak ciasta dopełnia gęsty krem kokosowy, dzięki któremu jest ono jeszcze bardziej wilgotne i sycące. Uważajcie jednak z mleczkiem kokosowym, dopiero po kilu dobrych godzinach w lodówce, z łatwością da się oddzielić jego stałą część od wody, co jest niezbędne żeby nasz krem wyszedł sztywny i nie spływał z ciasta. Zawsze warto trzymać w zanadrzu schłodzoną puszkę mleczka kokosowego - nigdy nie wiadomo, kiedy może się nam przydać.


SKŁADNIKI:

( tortownica o średnicy 24 cm )


300 g uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki sody oczyszczonej

10 g cukru z prawdziwą wanilią (ja znalazłam z firmy Kotany)

1,5 szklanki mleka roślinnego

3/4 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżka octu jabłkowego

Krem:

puszka mleczka kokosowego (400g) schłodzonego przez noc w lodówce

2 łyżki cukru

wiórki kokosowe


1. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną oraz cukier z wanilią.

2. Do suchych składników dodajemy mleko, olej i ocet, używając miksera, mieszamy przez 3-4 minuty aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C .

4. Formę do pieczenia smarujemy olejem i oprószamy mąką, wlewamy masę.

5. Ciasto pieczemy 45-50 min, aż wbita wykałaczka w środek będzie sucha po wyjęciu.

6. Kiedy ciasto ostygnie przekrawamy je delikatnie na pół nożem, tak aby do środka można było dodać krem.

7. Z mleczka kokosowego bierzemy tylko jego gęstą część, dodajemy cukier i miksujemy przez 2 minuty, aż powstanie gładki krem.

8. Smarujemy ciasto w środku połową masy, przykrywamy spód górą i smarujemy go resztą kremu.

9. Posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi.

10. Ciasto trzymamy w lodówce maksymalnie 3 dni.