• Simple Plants

Ciasto z popcornem i toffee


Kiedy zbliża się weekend, człowiek nagle robi się jakiś bardziej głodny... Znacie to? My często mamy dylemat, czy wybrać coś na słodko, czy raczej na słono. Wiadomo, że najlepiej smakuje jedzone jedno po drugim, ale dlaczego by tego nie połączyć w jeden przepis? Udało się!


Z tych dylematów powstało to proste waniliowe ciasto z dodatkiem śmietany, solonego popcornu i... kokosowego toffee. Zwykle w naszych wypiekach wykorzystujemy daktyle aby otrzymać pyszny słodki karmel, tym razem mieliśmy jednak ochotę na jego bardziej maślaną wersję czyli toffee. Wystarczyła niecała godzina i trochę cierpliwości aby otrzymać cały rondelek wegańskiego odpowiednika tego przysmaku. W połączeniu z słonym popcornem sprawdził się on tu wręcz idealnie. Przyznam szczerze, że ten zestaw zdaje egzamin nawet bez ciasta pod spodem, chociaż wtedy zniknie zdecydowanie za szybko...



SKŁADNIKI:

(tortownica 24 cm)


Ciasto:

1 szklanka mąki owsianej

2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej (lub mąki pszennej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki lnu mielonego + 6 łyżek wody

1 mały banan

1,5 szklanki mleka roślinnego

6 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżka octu jabłkowego

Dodatki:

4-5 garści popcornu solonego

1 puszka mleczka kokosowego

0,5 szklanki cukru

1 puszka mleczka kokosowego stojącego w lodówce przez noc

 

1. Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 10-15 min.

2. W misce mieszamy suche składniki: mąki, cukier i proszek do pieczenia.

3. Do pojemnika blendera wrzucamy banana i blendujemy wraz z lnem na gładką masę, dodajemy do suchych składników.

4. Do miski dolewamy mleko, olej i ocet i wszystko mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.

5. Piekarnik nastawiamy na 180°C (u nas z termoobiegiem)

6. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wlewamy masę.

7. Pieczemy 20 min, aż ciasto lekko zarumieni się od góry.

8. Przygotowanie toffee: mleczko kokosowe wylewamy na małą patelnię i doprowadzamy do wrzenia.

9. Zmniejszamy temperaturę i wsypujemy cukier (jeśli zależy nam na brązowym kolorze, używamy cukru trzcinowego). Gotujemy ok 45 min, co jakiś czas mieszając.

10. Z drugiej puszki mleczka kokosowego wyciągamy tylko jego część i chwile miksujemy, aby stała się puszysta i "śmietanowa".

11. Na ostudzone ciasto dajemy kokosowy krem, popcorn i polewamy jeszcze ciepłym toffee.