• Simple Plants

Czekoladowe ciastka z karmelem

Zaktualizowano: 20 sty 2021



Święta coraz bliżej, wszyscy dookoła rozpoczęli już cukiernicze szaleństwo. U nas w poprzednich latach pojawiały się już przepisy na różne świąteczne pyszności, np. miękkie ciastka piernikowe lub na kruche ciasteczka kokosowo-migdałowe. Tym razem mamy dla Was coś mniej klasycznego, ale równie pysznego, czyli czekoladowe ciastka z karmelem.


Do ich przygotowania będziecie potrzebowali dwóch rodzajów mąk: bezglutenowej lub pszennej oraz mąki kokosowej. Jeśli nie chcecie używać cukru - w tym przepisie równie dobrze sprawdzi się erytrytol. Pozostałe składniki znajdziecie w każdym pobliskim sklepie. Jako karmel użyliśmy zblendowanych daktyli z masłem orzechowym - ten miks naprawdę nigdy nam się nie znudzi. Oprócz tego wierzch ciastek ozdobiliśmy kawałkami gorzkiej czekolady. Ciastka wyszły przyjemnie miękkie i smakowite, ale jeśli chcecie nadać im bardziej zimowy charakter - swobodnie możecie użyć także swoich ulubionych korzennych przypraw.



SKŁADNIKI:


2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej

0,5 szklanki mąki kokosowej

2 łyżki budyniu waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła roślinnego

7-8 łyżek gorzkiego kakao

2 szczypty soli

5 łyżek erytrytolu

1 szklanka mleka roślinnego


Karmel:

30 suszonych daktyli namoczonych w ciepłej wodzie

1 łyżka masła orzechowego


+ 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę

 
  1. W misce mieszamy suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, kakao, erytrytol i sól.

  2. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy wraz z mlekiem do suchych składników.

  3. Mieszamy wszystko za pomocą rózgi.

  4. Daktyle odsączamy z wody i blendujemy wraz z masłem orzechowym na karmel.

  5. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  6. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Za pomocą łyżki nakładamy kleksy z ciasta.

  7. Na każdy kleks ciasta nakładamy łyżeczkę karmelu, przykrywamy go od góry kolejną porcją ciasta i lekko dociskamy na brzegach.

  8. Na sam koniec lekko wciskamy kawałki czekolady w wierzch ciastek.

  9. Pieczemy około 15 minut, zostawiamy do ostygnięcia.