• Simple Plants

Czekoladowe ciasto bananowe z porzeczkami

Zaktualizowano: 12 lip 2019



Ciasto bananowe pojawia się u nas nie pierwszy raz - można je przygotować na niezliczoną liczbę sposobów i zawsze wychodzi pyszne. Tym razem zrobiłam wersję czekoladową z trzech rodzajów mąki: kokosowej, ryżowej i bezglutenowej, dzięki czemu ciasto nie wyszło zbyt suche i nadaje się ono dla ludzi unikających glutenu lub pszenicy. Za dodatek posłużyły mi czerwone i czarne porzeczki z działki - w końcu mamy sezon na te pyszne małe kuleczki, które idealnie zrównoważą słodycz banana i czekolady. Praca z ciastem nie zajmuje więcej niż 15 minut, więc przepis idealnie nadaje się na ciepły lipcowy dzień. Nawet w ten bardziej leniwy, bo nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego...



SKŁADNIKI:

( blaszka 22 x 26 cm )


3 banany

50 g masła roślinnego

0,5 szklanki mleka roślinnego

0,5 szklanki mąki kokosowej

0,5 szklanki mąki ryżowej

0,5 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka octu jabłkowego

2 garści porzeczek

 

1. Banany obieramy i blendujemy na głądką masę.

2. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy wraz z mlekiem do bananów. Chwilkę miksujemy.

3. W osobnej misce mieszamy suche składniki: 3 rodzaje mąki, proszek do pieczenia, budyń i cukier.

4. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy wszystko rózgą.

5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy.

6. Na sam koniec dodajemy jeszcze chwilę mieszamy.

7. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (u nas z termoobiegiem).

8. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wyrównujemy z góry. Na wierzchu układamy porzeczki, lekko wciskając je w masę.

9. Ciasto pieczemy ok 20 minut.