• Simple Plants

Czekoladowy sernik na zimno



Jeśli chodzi o wegańskie serniki, powoli mogę nazwać się specjalistką. Moje ulubione przepisy to: sernik nowojorski oraz tofurnik waniliowo-kokosowy z malinami. Tym razem postanowiłam jednak zrobić coś nowego - sernik czekoladowy na zimno, bez pieczenia.


Do jego wykonania użyłam mleczka kokosowego z puszki oraz śmietanki sojowej. Aby uzyskać zwartą strukturę, dodałam agaru, a cukier zastąpiłam erytrytolem. Sernik wyszedł lekki, kremowy, idealny dla fanów wyrazistych, czekoladowych ciast. Jego wierzch posmarowałam masłem orzechowym, ale świetnie sprawdzi się też tutaj karmel z daktyli lub galaretka owocowa.



SKŁADNIKI:

(blaszka 24 cm)


Spód:

1 szklanka pestek słonecznika

1 szklanka płatków owsianych

4 łyżki oleju rzepakowego

10 daktyli suszonych namoczonych w ciepłej wodzie

5 łyżek mleka


Masa czekoladowa:

400 ml mleczka kokosowego

200 ml śmietanki sojowej

0,5 szklanki erytrytolu/cukru

4 łyżki kakao

2 łyżeczki agaru

 
  1. Zaczynamy od przygotowania spodu: pestki słonecznika i płatki owsiane blendujemy na proszek.

  2. Dorzucamy odsączone daktyle, olej i mleko i ponownie blendujemy aż powstanie lekko klejąca jednolita masa.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  4. Wykładamy naszą tortownicę papierem do pieczenia, wyklejamy spód powstałą masą.

  5. Pieczemy 20 minut, odstawiamy do ostygnięcia.

  6. W tym czasie na dużej patelni podgrzewamy puszkę mleczka kokosowego ze śmietanką sojową, erytrytolem, kakao i agarem.

  7. Cały czas mieszamy za pomocą rózgi, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i jeszcze gotujemy przez 3 minuty, cały czas mieszając.

  8. Powstałą masę wylewamy na upieczony wcześniej spód. Gdy ostygnie, wstawiamy do lodówki na 3-4 h.

Serwujemy prosto z lodówki. Smacznego!