• Simple Plants

Domowe Reese z karmelem


Reese czyli inaczej peanut butter cups to przysmak, który nadal nie dotarł do regularnej sprzedaży w Polskich marketach. Mimo to chyba każdy z nas dobrze zna te małe czekoladowe słodycze wypełnione masłem orzechowym. Zanim zostałam weganką, jadłam je kilka razy i pamiętam, że bardzo mi smakowały, dlatego też ostatnio postanowiłam zrobić je sama w domu.


Klasyczna wersja Reese zawiera w środku tylko masło orzechowe, ja jednak do moich postanowiłam dodać jeszcze solony karmel z daktyli. W połączeniu z gorzką czekoladą i naturalnym domowym masłem orzechowym powstał jak dla mnie deser idealny. Przygotowanie babeczek zajmuję dosłownie 10 minut, potem lądują w lodówce na około 2-3 h i deser gotowy. Może nie wyglądają tak perfekcyjnie jak oryginał, ale zapewniam, że wygrywają jakością składników i zrównoważonym połączeniem smaków.

SKŁADNIKI:

( na 6 sporych babeczek )


6 łyżeczek naturalnego masła orzechowego (ja robię swoje sama w domu)

120 gramów suszonych daktyli

2 szczypty soli

200 gramów gorzkiej czekolady (u mnie 64%)

6 łyżek mleka roślinnego

6 foremek do muffinek (ja użyłam papierowych)

 

1. Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 3 godziny aby zmiękły.

2. Po tym czasie blendujemy je na karmel, jeśli wychodzi zbyt gęsty można dodać łyżkę mleka. Na koniec dodajemy sól i mieszamy.

3. Czekoladę łamiemy, umieszczamy w małym rondelku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pod koniec dodajemy mleko i energicznie mieszamy jeszcze przez chwilę.

4. Rozkładamy foremki do babeczek, na spód każdej z nich dajemy po łyżeczce rozpuszczonej czekolady.

5. Na spód z czekolady nakładamy po łyżeczce karmelu a następnie po łyżeczce masła orzechowego.

6. Wszystkie babeczki zalewamy reszta czekolady, wyjdzie po około 2 łyżeczki masy na każdą z nich.

7. Gotowe reese wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.

8. Jeśli chcecie aby wasze cup'sy wyszły bardziej równe, po każdej warstwie powinniście włożyć je na godzinę do lodówki :) Wtedy jednak ich przygotowanie zajmie wam nieco więcej czasu.