- Simple Plants
Domowe Reese z karmelem

Reese czyli inaczej peanut butter cups to przysmak, który nadal nie dotarł do regularnej sprzedaży w Polskich marketach. Mimo to chyba każdy z nas dobrze zna te małe czekoladowe słodycze wypełnione masłem orzechowym. Zanim zostałam weganką, jadłam je kilka razy i pamiętam, że bardzo mi smakowały, dlatego też ostatnio postanowiłam zrobić je sama w domu.
Klasyczna wersja Reese zawiera w środku tylko masło orzechowe, ja jednak do moich postanowiłam dodać jeszcze solony karmel z daktyli. W połączeniu z gorzką czekoladą i naturalnym domowym masłem orzechowym powstał jak dla mnie deser idealny. Przygotowanie babeczek zajmuję dosłownie 10 minut, potem lądują w lodówce na około 2-3 h i deser gotowy. Może nie wyglądają tak perfekcyjnie jak oryginał, ale zapewniam, że wygrywają jakością składników i zrównoważonym połączeniem smaków.

SKŁADNIKI:
( na 6 sporych babeczek )
6 łyżeczek naturalnego masła orzechowego (ja robię swoje sama w domu)
120 gramów suszonych daktyli
2 szczypty soli
200 gramów gorzkiej czekolady (u mnie 64%)
6 łyżek mleka roślinnego
6 foremek do muffinek (ja użyłam papierowych)
1. Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 3 godziny aby zmiękły.
2. Po tym czasie blendujemy je na karmel, jeśli wychodzi zbyt gęsty można dodać łyżkę mleka. Na koniec dodajemy sól i mieszamy.
3. Czekoladę łamiemy, umieszczamy w małym rondelku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pod koniec dodajemy mleko i energicznie mieszamy jeszcze przez chwilę.
4. Rozkładamy foremki do babeczek, na spód każdej z nich dajemy po łyżeczce rozpuszczonej czekolady.
5. Na spód z czekolady nakładamy po łyżeczce karmelu a następnie po łyżeczce masła orzechowego.
6. Wszystkie babeczki zalewamy reszta czekolady, wyjdzie po około 2 łyżeczki masy na każdą z nich.
7. Gotowe reese wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
8. Jeśli chcecie aby wasze cup'sy wyszły bardziej równe, po każdej warstwie powinniście włożyć je na godzinę do lodówki :) Wtedy jednak ich przygotowanie zajmie wam nieco więcej czasu.