• Simple Plants

Dyniowe pancakes


Jeśli chodzi o weekendowe śniadania, u nas od lat królują pancakes. Najczęściej robimy je z pomocą naszego bezglutenowego przepisu. Jednak tej jesieni postanowiliśmy wypróbować coś nowego i tak oto powstał pomysł na puszyste dyniowe placuszki z syropem klonowym i orzechami.


Do ich przygotowania użyliśmy domowego puree z dyni. Opłaca się je zrobić samemu i zamrozić w porcjach po pół szklanki - wtedy możemy zrobić pancakes nawet wtedy, kiedy nie mamy w domu dyni lub brakuje nam czasu. Kluczem do uzyskania puszystej konsystencji jest jednoczesne dodanie proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Jeśli chodzi o dobór mąki, sprawdzi się tu ta klasyczna pszenna, a także mąka orkiszowa. Potem tylko właściwy dobór dodatków - u nas akurat to skyr sojowy, syrop klonowy, orzechy pekan, i tym sposobem mamy idealne jesienne śniadanie.



DYNIOWE PANCAKES

(14-16 sztuk)


1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 630 / mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 płaska łyżeczka cynamonu

½ szklanki puree z dyni

2 łyki oliwy z oliwek/oleju

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżka octu jabłkowego

1 szklanka mleka sojowego bez cukru

 

1. Zaczynamy od przygotowania puree z dyni. Najłatwiej przygotować je z dyni hokkaido, gdyż można ją spożywać razem ze skórką. Połowę lub ¼ dyni (w zależności jak duża jest) kroimy w kostkę i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C na około 20-25 min, aż zmięknie. Odstawiamy ją do ostygnięcia, a następnie blendujemy na puree. Jeśli wyjdzie nam więcej puree, spokojnie możemy podzielić je na porcje, włożyć do siateczek i zamrozić na przyszłość.

2. Kiedy mamy już gotowe puree, możemy przechodzić do przygotowania pancakes. W misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon.

3. Dodajemy puree, oliwę, syrop klonowy oraz ocet i chwilę mieszamy.

4. Następnie zaczynamy stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając ciasto, najlepiej za pomocą rózgi. Jeśli używacie mąki pszennej zamiast orkiszowej, możliwe, że trzeba będzie dodać odrobinę więcej mleka.

5. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy po łyżce masy i smażymy z każdej strony 1-2 minuty. Ciasto ma już w sobie olej, także możemy smażyć nasze pancakes bez dodatkowego tłuszczu.

6. Serwujemy z ulubionymi dodatkami np. jogurtem sojowym, orzechami i syropem klonowym.


Smacznego!