• Simple Plants

Flapjack z kokosem i migdałami


Ostatnio moja znajoma przywiozła mi z Anglii mały prezent - wegańskiego batona, którego nigdy wcześniej nie jadłam. Nazwa na papierku mówiła, że jest to flapjack, czyli klasyczny brytyjski słodycz, składający się głównie z płatków owsianych. Baton był tak pyszny, gęsty i sycący, że od razu zdecydowałam się przyrządzić go sama. Przepis okazał się jeszcze prostszy, niż myślałam.


Klasyczne flapjacki to wilgotne i dość tłuste bloki płatków owsianych, słodzone angielskim "golden syrup", czyli specjalnie przygotowanym roztworem cukrowym, i urozmaicone orzechami lub bakaliami. W mojej wersji jako czynnik słodzący wybrałam syrop klonowy, o wiele łatwiej dostępny w Polsce. W roli dodatków użyłam słodkich wiórków kokosowych i chrupiących migdałów, które przyjemnie urozmaicają jedzenie.


Co jeszcze bardziej zachęca do spróbowania tego przepisu? Czas przygotowania. Wystarczy zaledwie 15 minut i masa może wędrować do piekarnika. Innymi słowy, to świetna i zdrowa opcja dla wszystkich zabieganych.


Składniki:

(na 8-10 batonów)


2 dojrzałe banany

1/3 szklanki oleju rzepakowego

3 łyżki syropu klonowego

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

2 garści posiekanych migdałów

5 łyżek wiórków kokosowych


1. W mniejszej misce blendujemy banany.

2. Dodajemy olej i syrop klonowy, mieszamy.

3. W większej misce łączymy ze sobą płatki owsiane, sól, cynamon, migdały i wiórki.

4. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy do dokładnego połączenia

5. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem i wyklejamy jej dno owsianym ciastem.

6. Pieczemy batony przez 40 minut w 180 °C.

7. Po ostygnięciu kroimy w paski. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku do 5 dni.