• Simple Plants

Gnocchi z bazyliowym sosem z nerkowców



Polskie kluski śląskie mają rzeszę oddanych fanów, dla których niedzielny obiad nie może obejść się bez tych okrągłych, ziemniaczanych dodatków. Podobnie z kopytkami. Tu jednak sprawa się komplikuje, ponieważ mamy amatorów tych gotowanych, jak i podsmażanych. Podobnie jest z ich włoskim odpowiednikiem, czyli gnocchi.


Zwykle, gdy w Polsce mówi się o tych malutkich kluskach, ma się na myśli także odpowiedni anturaż w postaci kremowego sosu z klasycznymi dla Włoch dodatkami. I my, sugerując się właśnie tym podejściem, postanowiliśmy spróbować sami, jak gnocchi odnajdą się w odświeżonej wersji, z gładkim sosem z nerkowców i bazylii. Ukazuje się, że to strzał w dziesiątkę.


Dlaczego? Przede wszystkim to kwestia faktury. Delikatne kluski zwyczajnie rozpływają się w ustach, szczególnie gdy lekko połączą się z wyrazistym sosem. Oczywistym i bardzo potrzebnym akcentem są tutaj kawałki suszonych pomidorów, przełamujące smak jednorodnego bądź co bądź dania. Może to danie wygląda na skomplikowane, ale w rzeczywistości jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. W każdym razie potwierdzamy - jest warte zachodu.


SKŁADNIKI:

( dla dwóch osób )


Gnocchi:

600 g ziemniaków

1 szklanka uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej

sól

Sos:

120 g orzechów nerkowca

0,5 szklanki wody

1 drzewko bazylii

szczypta soli

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

8 suszonych pomidorów bez zalewy

 

1. Orzechy nerkowca zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy aż będą miękkie ale nadal sprężyste.

3. Po ostudzeniu ziemniaki rozgniatamy widelcem na puree (nie używajcie blendera gdyż wtedy masa wyjdzie zbyt wodnista).

4. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę i sól do smaku, wyrabiamy ciasto rękami aż wyjdzie gładkie i nie będzie mocno kleiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mąki.

5. Na stolnicy oprószonej mąką, z masy formujemy rulony, wycinamy z nich małe prostokąty, które lekko spłaszczamy widelcem tworząc charakterystyczne głębienia, z których słyną gnocchi.

6. Gotowe gnocchi wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę. Wyciągamy je 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

7. Sos: orzechy nerkowca miksujemy w pojemniku blendera na gładką masę, po chwili dodajemy wodę i jeszcze chwilę miksujemy.

8. Dodajemy stopniowo bazylię, cały czas miksując. Na koniec dodajmy przyprawy.

9. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.

10. Na rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty podsmażamy pomidory, następnie wlewamy sos i chwilę mieszamy.

11. Dodajemy gnocchi i wszystko podsmażamy jeszcze chwilę na patelni. Podajemy od razu, z dodatkiem świeżej bazylii.