• Simple Plants

Granola z masłem orzechowym


Ostatnio pogoda szaleje, za oknem pełne słońce i temperatura nie schodzi poniżej 30 °C. W takie dni nie zawsze mamy ochotę na ciepłą owsiankę lub kanapki na śniadanie. Podczas jednego popołudniowego spaceru zastanawialiśmy się, jak temu zaradzić. Pomysłów było wiele, ostatecznie wygrała domowa granola, którą można zjeść z porcją świeżych owoców i zimnego jogurtu. Tak idealnie schłodzimy nasz organizm, a jednocześnie zapewnimy sobie energię na tą najważniejszą część dnia.


Następnego dnia wybrałam się do sklepu w poszukiwaniu prostych składników do naszej granoli. Wybrałam wiórki kokosowe, które nadały jej miłą fakturę oraz pestki dyni - źródło licznych mikroelementów, które na co dzień nie tak łatwo przemycić do naszej diety. Kluczowym składnikiem w tym przepisie jest jednak masło orzechowe. Dzięki niemu całkowicie można wykluczyć dodatek oleju, a dodatkowo dostarczamy naszemu ciału zdrowe tłuszcze i porządną dawkę energii. Granola wyszła przyjemnie chrupiąca, słodka, ale nie aż tak, jak te kupne, co jest dodatkowym plusem, kiedy robimy ją sami.


SKŁADNIKI:


4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 szklanka pestek dyni

1 szklanka wiórków kokosowych

1 łyżka cynamonu

0,5 szklanki masła orzechowego

5 łyżek syropu klonowego / z agawy / miodu


1. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce (jeśli masło orzechowe jest zbyt gęste, można je wcześniej chwilę podgrzać).

2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

3. Piekarnik nastawiamy na 160 °C.

4. Granolę pieczemy 25-30 minut co jakiś czas mieszając.

Nie martwcie się jeśli po tym czasie wasza granola jest nadal miękka, stanie się twarda dopiero jak wystygnie : )