• Simple Plants

Groszkowe penne z pomidorami w trzech odsłonach



Wegańskie gotowanie podczas wakacyjnych wyjazdów nie musi być udręką, co udowadnialiśmy już w naszym artykule z inspiracjami po powrocie z Borów Tucholskich. Ostatnio, podczas pobytu pod Poznaniem również byliśmy zdani głównie na własną inwencję twórczą, mając do dyspozycji niedużą kuchnię i dwa sklepy typu supermarket. W takich warunkach powstał właśnie ekspresowy makaron z pomidorami w trzech odsłonach.                                    


Numer jeden i zarazem najbardziej wyrazisty smak to pomidory suszone - nie są bazą i głównym składnikiem, ale to właśnie one odpowiadają za pazur tego dania. Po części użyte samodzielnie, a po części znajdujące się w drugim istotnym dodatku, a mianowicie znalezionej w sklepie paście (nazywa się to pasta pomidorowa z oliwkami do przekąsek typu bruschetta firmy Smaki Świata). Rzecz niewielka - w słoiczku dostajemy zaledwie 170 g, ale niezwykle wyrazista, podbijająca jeszcze bardziej mocniejsze nuty. Warto jednak pomyśleć o czymś, co je złagodzi. Nic bardziej prostego - dwa pomidory malinowe dorzucone na patelnię zasłodzą i delikatnie zakwaszą całość, neutralizując słono-pikantne nuty.                                                         


Świetnie gra tutaj także makaron groszkowy - produkt bezglutenowy i zalecany dla osób uprawiających sport (wysoka zawartość białka). Poza swoimi walorami odżywczymi, ma także miły, komfortowy smak. Idealnie pasuje on do wykończenia, którym w tym przypadku są kiełki brokuła, wyłamujące się swoją fakturą.                                              




Składniki: (na obiad dla dwóch osób)

250 gramów makaronu z mąki z zielonego groszku 2 pomidory malinowe ok. 10 suszonych pomidorów bez zalewy pokrojonych w paseczki 170 gramów pasty pomidorowo-oliwkowej łyżka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu ziołowego kiełki brokuła sól pieprz

 

1. Na patelnię wrzucamy suszone pomidory i prażymy przez 2-3 minuty.

2. Dorzucamy przyprawy, mieszając całość energicznie i po minucie na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory malinowe. 3. Całość dusimy przez 5-8 min. 4. Do masy dodajemy pastę pomidorowo-oliwkową. Wszystko zostawiamy na ogniu na kolejne 10 minut. 5. W tym czasie wstawiamy makaron. 6. Gdy makaron jest gotowy, dorzucamy go do sosu. Mieszamy, by wszystko dobrze się połączyło. 7. Podajemy z ułożonymi na wierzchu kiełkami brokuła. Smacznego!