• Simple Plants

Grzybowo-żytni wywar orientalny



Książkowy przykład bogatego i wyrazistego umami. Charakterny mix słodkiego i słonego, smaków, które jak wiemy łączą się ze sobą w obłędny sposób. Tak smakuje nasz nowy pomysł na jesienny posiłek - inspirowany kuchnią wschodu (Japonia?) wywar na pieczarkach i żytnim pieczywie. Może od razu wytłumaczę - dodatek pieczywa jest tu kluczowy i zapewnia efekt "gulaszu" tzn. zagęszcza i balansuje smak, zamieniając zwykły wywar w coś ciekawego i bardziej treściwego. Tak z myślą o chłodnych październikowych popołudniach. Chleb robi robotę, ale rzecz jasna pieczarki to właściwa podstawa. One oraz seler całkowicie ustawiają wszystkie smaki, kierują je w stronę przyjemnego i otulającego charakteru. Łamiemy tę wygodę i bezpieczeństwo przy pomocy wschodnich dodatków, jak cytrynowa pasta tom-kha oraz cynamon. Bez nich brakowałoby swoistego kopa, który nie powinien być specjalnie bolesny, a jednak wyczuwalny. No to tyle - do dzieła!


SKŁADNIKI (porcja dla 3 osób)

1 mały seler pokrojony w kostkę

8 pieczarek pokrojonych w połówki

1 łyżeczka pasty tom-kha (Flying Goose)

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju 100 g pokrojonego w drobną kostkę pieczywa żytniego pełnoziarnistego

3 szklanki wody 1 kostka warzywna BIO 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 czerwona papryka pokrojona w paski

1 brokuł pokrojony w drobne różyczki


 

1. W garnku na 2 łyżeczkach oleju i dużym ogniu podsmażamy selera i pieczarki. Regularnie mieszamy. 2. Po chwili dodajemy łyżeczkę pasty tom-kha, 2 łyżki sosu sojowego - wszystko smażymy na dużym ogniu, dokładnie mieszając.

3. Kiedy seler zmięknie, a pieczarki się lekko zarumienią, zmniejszamy ogień o połowę. Do garnka dodajemy 100 g pokrojonego w drobną kostkę pieczywa żytniego. Dalej smażymy wszystko, regularnie mieszając.

4. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody. Czekamy, aż się zagotuje. 5. Dodajemy kostkę warzywną, pieprz czarny, cynamon i pieprz ziołowy. Mieszamy i dalej gotujemy przez 5 min.

6. Do bulionu dodajemy paprykę w paskach, i brokuła. Kiedy warzywa zmiękną, danie jest gotowe. Polecamy podawać zupę z makaronem ryżowym albo pszennym typu noodle!