• Simple Plants

Idealny sernik świąteczny

Zaktualizowano: 10 gru 2020



Święta kojarzą mi się z wieloma smakami, ale zawsze do moich faworytów należał sernik pieczony w prodiżu po babci. Ciasto przygotowywałyśmy z mamą i z niecierpliwością czekałyśmy, czy wyjdzie taki, jak powinien. Oj, trudno było wytrzymać bez podglądania, ale niestety w domu obowiązywał zakaz otwierania prodiżu w trakcie pieczenia. Kolejna kontrowersja dotyczyła rodzynek - dawać czy nie? Ja jestem z drugiego obozu i nie lubię rodzynek w cieście, dlatego, kiedy wygrywały głosy "za", na moim talerzyku po zjedzonym kawałku pozostawał kopczyk wybranych ze środka bakalii.


W tym roku postanowiłam zweganizować klasyczną wersję świątecznego sernika, i patrząc na efekty stwierdzam, że udało mi się to naprawdę nieźle. Tym razem odpuściłam użycie tofu czy kaszy jaglanej, a bazą do mojego ciasta stał się jogurt sojowy. Jeszcze kilka banalnie prostych składników, prawie godzina cierpliwego czekania i na naszym kuchennym blacie pojawił się kremowy sernik jak za dawnych lat. Typowe "marszczenie" po wystygnięciu dodało mu jeszcze uroku! Oficjalnie święta w tym roku nam nie straszne!




SKŁADNIKI:

(tortownica 24cm)


Spód:

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

2 łyżki gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżek mleka roślinnego

8 łyżek oleju rzepakowego

2 łyżki syropu klonowego/ syropu z agawy/ cukru


Masa:

1 kartonik śmietanki sojowej (200ml)

750 ml jogurtu sojowego

2 łyżki soku z cytryny

160 g masła roślinnego

1/3 szklanki syropu z agawy/syropu klonowego

2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej

 

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i zagniatamy ciasto rękami, do dokładnego połączenia składników.

2. Piekarnik nastawiamy na 180°C.

3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy masą owsianą.

4. Pieczemy 10-15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

5. W misce mieszamy: śmietankę sojową jogurt, sok z cytryny, syrop klonowy.

6. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do pozostałych mokrych składników.

7. Na sam koniec przesiewamy skrobię ziemniaczaną i dodajemy ją do naszej masy, wszystko mieszając rózgą.

8. Wlewamy "serową" masę na podpieczony spód.

9. Wstawiamy ciasto do piekarnika dalej nagrzanego do 180 °C.

10. Pieczemy około 45-50 min, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Trzymamy w lodówce.


Wyszło pysznie, prawda? :)