• Simple Plants

Jagielnik czekoladowy z jabłkami




Jak pewnie zauważyliście, wyjątkowo wiele radości przynosi nam dopasowywanie się do sezonowej aury panującej za oknem. Tacy już jesteśmy - siły natury wpływają na nas ze zdwojoną mocą. Ale to dobrze - przynajmniej zawsze jesteśmy "na czasie". Tak to sobie tłumaczymy. :) W każdym razie, najnowsze odkrycie spod znaku deserów, którym teraz mamy zamiar się podzielić, to właściwie odniesienie do całkowicie podstawowych, domowych smaków - prostych przyjemności pełnych maślano-mlecznego aromatu. Tak jest - to nie zmyła. Wciąż mówimy o kuchni wegańskiej! Sernik to chyba najbardziej uniwersalny comfort-food, który - naszym zdaniem - w formie roślinnej wcale nie ustępuje miejsca swojemu odzwierzęcemu odpowiednikowi. Kasza jaglana, pośród wielu innych możliwych opcji "sernikowych", sprawdza się w tej roli wręcz wyśmienicie. A w połączeniu z migdałami i jabłkiem tworzy połączenie tak świetne, że aż trudno nam określić to inaczej, niż "klasyk złoty jak jesienne liście". Tym bardziej zapraszamy do korzystania z tego przepisu, modyfikowania go wedle uznania i przede wszystkim do cieszenia się jesienią, bo jesteśmy pewni, że jeszcze poważnie za nią zatęsknimy.





SKŁADNIKI:

(tortownica 24cm)


Spód:

1 szklanka płatków owsianych

1/3 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

2 łyżki masła roślinnego

5 łyżek mleka roślinnego

Masa:

2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej w 4 szklankach wody

1,5 szklanki mleka roślinnego

5 łyżek cukru

3 łyżki kakao

100 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

1 duże jabłko pokrojone w plasterki

50g migdałów w płatkach

 

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: płatki owsiane blendujemy na mąkę.

2. Dodajemy mąkę ryżową, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy.

3. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy wraz z mlekiem do suchych składników, zagniatamy dłonią.

4. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy go naszą masą.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C (u nas z termoobiegiem).

6. Wstawiamy spód na 15 minut. 7. W tym czasie przygotowujemy masę: kaszę jaglaną blendujemy wraz z mlekiem na gładki krem.

8. Dodajemy rozpuszczone masło, cukier i kakao i znowu miksujemy.

9. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy ją do reszty składników i wszystko dokładnie mieszamy.

10. Wykładamy naszą jaglaną masę na podpieczony spód, wyrównujemy z góry i wciskamy lekko pokrojone jabłka.

11. Wstawiamy ciasto do piekarnika na kolejne 35-40 minut.

12. Migdały podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi gotowy jagielnik.