• Simple Plants

Jagielnik z masłem orzechowym i jabłkami



Kasza jaglana to produkt, który zawsze znajdziecie w naszej kuchni. Idealna do przygotowania szybkiego obiadu na uczelnię, lub pod postacią budyniu, kiedy w domu zabraknie słodyczy. Tym razem postanowiłam ją jednak połączyć z soczystymi jabłkami z działki, dzięki czemu prze kolejne dni mogliśmy się cieszyć pysznym kremowym jagielnikiem.


Żeby nie było nudno do kaszy jaglanej dodałam dwie spore łyżki masła orzechowego, które idealnie podkreśliło smak, ale także wyeliminowało dodatek innego rodzaju tłuszczu. W masie znalazła się także odrobina mąki, aby ciasto było bardziej zwarte i łatwiejsze w podaniu. Na sam koniec zaszalałam ze spodem i zamiast owsianego klasyka, wykorzystałam do jego wykonania słone talarki, a dzięki nim tarta nabrała całkiem nowego charakteru. Ciasto było eksperymentem, ale wyszło tak dobre, że mogę polecić je każdemu. Sama upiekę je jeszcze nie raz.



SKŁADNIKI:

(tortownica o średnicy 24cm)


2 średnie jabłka

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cynamonu

100 g suchej kaszy jaglanej

1 szklanka mleka roślinnego

2 kopiaste łyżki masła orzechowego

5 łyżek uniwersalnej mąki bezglutenowej / mąki pszennej

3-4 łyżki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka octu jabłkowego

60-70 g słonych talarków / krakersów

 

1. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na cienkie talarki i wkładamy do miski.

2. Dodajemy łyżkę cukru i cynamon, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

3. Kaszę jaglaną gotujemy bez woreczka, w szklance wrzącej wody, aż zmięknie.

4. Gotową kaszę wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy wraz z mlekiem na gładki krem.

5. Na sam koniec dodajemy masło orzechowe i jeszcze chwilę blendujemy.

6. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.

7. Do suchych składników dodajemy masę jaglaną oraz ocet jabłkowy i wszystko dokładnie mieszamy.

8. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

9. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na jej spodzie układamy warstwę talarków lub krakersów.

10. Następnie nakładamy masę jaglaną, na wierzch dajemy kawałki jabłek, lekko wciskając je w masę.

11. Ciasto pieczemy 40-50min, z krojeniem czekamy aż ostygnie.