• Simple Plants

Jagielnik z owocami leśnymi



Pomysłów na wegański sernik jest wiele, ja zwykle wybieram ten z tofu, choć nie zawsze mam je w domu, a nie da się go kupić w każdym sklepie. W takim momencie decyduje się na nieco prostszą i tańszą wersję tofurnika, czyli na jagielnik.


Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam kaszę jaglaną przygotowaną na słodko, zdecydowanie wygrywa dla mnie w zestawianiu ze swoją słoną wersją. Przeglądając zdjęcia z wakacji, zatęskniłam za smakiem świeżych malin i truskawek. Trzeba się jakoś ratować. Zdecydowałam się więc na galaretkę z owoców leśnych, która idealnie podbiła słodycz mojego ciasta. Jej przygotowanie zajęło mi chwilę, użyłam agaru aby mieć pewność, że będzie ona trzymała się na cieście, nawet gdy nie będzie stało chwilę w lodówce.


Pozostał tylko spód. Klasycznie wybrałam ten owsiany, dodałam jednak nieco więcej oleju niż zwykle, dzięki czemu wyszedł on przyjemnie kruchy i mocno kakaowy. Finalnie otrzymałam pyszne III-warstwowe ciasto za naprawdę niską cenę.



SKŁADNIKI:

( tortownica 24-25cm )


Spód:

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

2 łyżki gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżek mleka roślinnego

8 łyżek oleju rzepakowego

2 łyżki syropu klonowego/ syropu z agawy/ cukru

Masa:

2 szklanki kaszy jaglanej

4 szklanki wody

1 puszka mleczka kokosowego stojącego w lodówce minimum 10-12h (używamy tylko gęstą część)

1/3 szklanki cukru

Galaretka:

2 szklanki mrożonych owoców leśnych

1 łyżka cukru

2 łyżeczki agaru

 

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i zagniatamy ciasto rękami, do dokładnego połączenia składników.

2. Piekarnik nastawiamy na 180°C.

3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy masą owsianą.

4. Pieczemy 10-15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

5. Przygotowujemy masę: kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w 4 szklankach wody, aż kasza zmięknie i stanie się lekko klejąca.

6. Do pojemnika blendera dajemy ugotowaną kaszę, gęstą cześć mleczka kokosowego i cukier. Miksujemy na gładki krem i przekładamy go na podpieczony spód. Wstawiamy do lodówki.

7. Na sam koniec przygotowujemy galaretkę: mrożone owoce zostawiamy na 2-3h aby się rozmroziły po czym odlewamy z nich nadmiar wody.

8. Owoce blendujemy z cukrem, przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.

9. Do owoców dodajemy agar i jeszcze chwile gotujemy, intensywnie mieszając, tak aby cały proszek się rozpuścił. Galaretkę odstawiamy na 20-30min po czym przekładamy ją na jagielnik i wstawiamy ciasto do lodówki.