- Simple Plants
Jaglany torcik "Bounty"

Na sklepowych półkach każdego dnia mijam najróżniejsze rodzaje słodkich batonów, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Moi dawni ulubieńcy to zdecydowanie Snickers i Bounty. Ten pierwszy gościł na naszym blogu już wcześniej, a teraz nadszedł w końcu czas na drugiego faworyta. Żeby nie było jednak zbyt łatwo, przygotowałam go w nieco innej formie.
Na naszym blogu znajdziecie wiele przepisów na ciasto czekoladowe. To najnowsze jest słodzone głównie daktylami i ma w sobie naprawdę sporą ilość kakao. By nie wyszło suche, zdecydowałam się dodać do niego dużo mleka roślinnego i kilka łyżek oleju. Jeśli chodzi o krem, jak zwykle z pomocą przyszła kasza jaglana, która świetnie sprawdza się w połączeniu z wiórkami kokosowymi. Ciasto jest proste w wykonaniu, a najbardziej wymagającym momentem w jego przygotowywaniu jest równomierne rozprowadzenie kremu. Sama nadal szkolę się w tej kwestii. Jeśli , przechodząc w sklepie, kolejny raz najdzie Was ochota na bounty, wiecie co można zrobić. Wyjdzie zdrowiej i starczy na dłużej, same plusy!

SKŁADNIKI:
(tortownica ok 24 cm )
Ciasto:
100 g suszonych daktyli zalanych ciepłą wodą na ok 3 h
2 łyżki lnu mielonego + 6-7 łyżek wody
1 szklanka mąki owsianej
2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowe j / mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki kakao
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
1,5 szklanki mleka
8 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka octu jabłkowego
Krem:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
1 ,5 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
1 puszka mleczka kokosowego stojącego w lodówce ok 12 h
Dodatki:
100 g gorzkiej czekolady
5-6 łyżek mleka roślinnego
płatki kokosowe
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta: z daktyli odlewamy wodę i blendujemy je na karmel, dodajemy wcześniej rozrobiony len i jeszcze chwilę miksujemy.
2. W misce mieszamy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, kakao i opcjonalnie cukier.
3. Następnie dodajemy składniki mokre: mleko, olej, ocet oraz pastę z daktyli i siemienia.
4. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie za pomocą rózgi lub miksera.
5. Piekarnik nagrzewamy do 170-180°C (u nas z termoobiegiem).
6. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wlewamy masę i pieczemy ok 20 min.
7. W czasie gdy ciasto stygnie robimy krem: kaszę jaglaną gotujemy w 2 szklankach wody do miękkości, jeśli zajdzie potrzeba to dolewamy jeszcze więcej wody w trakcie gotowania, aby kasza wyszła kleista.
8. Gotową kaszę wrzucamy do pojemnika blendera wraz z gęstą częścią mleczka kokosowego, budyniem, cukrem i wiórkami kokosowymi. Wszystko blendujemy na gładki kokosowy krem.
9. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie przekrawamy je na pół, na spód nakładamy krem kokosowy, który przykrywamy górną częścią ciasta.
10. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kilkoma łyżkami mleka. Gotową polewę nakładamy na nasze bounty i posypujemy płatkami kokosa.