• Simple Plants

Klasyczne American cookies



Jesień zawitała do nas na dobre - dni są coraz krótsze, za oknem pojawiły się pierwsze jesienne liście. Na naszej działce zbieramy ostatnie tegoroczne plony - śliwki i orzechy włoskie. Powoli zaczynamy też planować, jak chcemy zagospodarować nasze grządki i kwietnik na przyszły rok. Jeśli chodzi o wypieki, ochota na słodkie rośnie każdego dnia. Kupne łakocie pojawiają się u nas sporadycznie, dlatego nigdy nie tracimy energii do kombinowania z nowymi przepisami.


Dzisiaj mamy dla Was przepis na puszyste American cookies z kawałkami czekolady. Dodatek mąki kokosowej sprawia, że są one niezwykle kruche i delikatne, natomiast w miejsce cukru znów wykorzystaliśmy erytrytol, także z powodzeniem i bez wyrzutów sumienia zajadamy się nimi także podczas drugiego śniadania.



SKŁADNIKI:

(na 8 dużych ciastek)


2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej/mąki pszennej

1/2 szklanki mąki kokosowej

1 opakowanie budyniu waniliowego (38 g)

1/2 szklanki erytrytolu lub cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki oleju

1 szklanka mleka

100 g gorzkiej czekolady

 
  1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę bezglutenową, kokosową, budyń, erytrytol i sodę.

  2. Następnie dodajemy olej i mleko i wszystko mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.

  3. Dodajemy gorzką czekoladę pokrojoną w kostkę i delikatnie mieszamy.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  5. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, nakładamy łyżką naszą masę - nie martwimy się kształtem, gdyż nabiorą go same w piekarniku.

  6. Pieczemy 12-14 minut aż lekko zarumienią się z góry.