• Simple Plants

Klasyczne brownie z jagodami

Zaktualizowano: 10 gru 2020


Na naszej stronie znajdziecie już niejeden przepis na wegańskie brownie - zrobiliśmy je między innymi w wersji z awokado, białej fasoli czy też jesienne dyniowe lub batatowe. Tym razem chciałam jednak przygotować je w wersji bardziej klasycznej - ze sporą ilością masła i gorzkiej czekolady. Żeby jednak nie było zbyt nudno, przepis uzupełniłam o mrożone jagody.


Ciasto wyszło idealne - kruche z wierzchu i ciągnące w środku. Już kilka razy usłyszałam, że to najlepsze brownie w naszym wykonaniu. Mimo że w naszej kuchni stawiamy na zdrowsze wersje ciast, miło dla odmiany zrobić uwielbiany przez wszystkich klasyk, jakim jest intensywnie czekoladowe ciacho przygotowane na zachodnią modłę. Coś pysznego!



SKŁADNIKI:

(u nas tortownica 24 cm)


150 g masła roślinnego

1/3 szklanki cukru (z erytrytolem nie wyjdzie)

250 g gorzkiej czekolady

1 szklanka uniwersalnej mąki bezglutenowej/mąki pszennej

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

5 łyżek aquafaby (zalewa z cieciorki w puszce)

jagody mrożone

 
  1. Masło kroimy w kostkę i miksujemy wraz z cukrem przez kilka minut.

  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do maślanej masy i ponownie chwilę miksujemy.

  3. Dodajemy mąkę, sodę oraz skrobię ziemniaczaną i miksujemy do dokładnego wymieszania składników.

  4. Na sam koniec dodajemy aquafabę i jeszcze chwilę mieszamy.

  5. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  6. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia - wylewamy naszą masę, na górze układamy zamrożone jagody, lekko wciskając je w ciasto.

  7. Pieczemy 32-35 minut.

Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu, bo ciepłe jest jeszcze bardzo kruche.