• Simple Plants

Klasyczne gofry



Naszą pierwszą gofrownicę kupiliśmy już kilka lat temu. Na początku sprawiała się świetnie, po czasie jednak ciasto zaczęło do niej bardzo przywierać. Jedyny przepis, który nadal nam się w niej sprawdzał, to właśnie ten poniżej. Od świąt jesteśmy posiadaczami nowego sprzętu i w nim gofry wychodzą zawsze. Pewnie się domyślacie, że teraz pojawiają się one w naszej kuchni duuużo częściej.


Z tego powodu mamy dla Was przepis, który idealnie się sprawdza zarówno w wersji bezglutenowej, jak i z użyciem zwykłej mąki pszennej. Gofry wychodzą idealne - chrupiące na zewnątrz i miękkie środku. Co jeszcze lepsze - potrzebne składniki z łatwością znajdziecie w każdym sklepie. :) U nas świetnie sprawdzają się na weekendowe śniadanie lub miłą kolację po ciężkim dniu poza domem.



SKŁADNIKI:

(na ok. 6 gofrów)


1 i 3/4 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej/mąki pszennej

0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

1,5 szklanki mleka roślinnego

1/4 szklanki masła roślinnego

1 łyżka octu jabłkowego

cynamon

 
  1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier.

  2. Masło roślinne roztapiamy w rondelku.

  3. Do suchych składników dodajemy mleko i mieszamy wszystko za pomocą rózgi.

  4. Następnie dodajemy roztopione masło, ocet i ponownie mieszamy - ciasto powinno wyjść dosyć gęste.

  5. Jeśli chodzi o ilość cynamonu - sami musicie zadecydować, jaka ilość będzie odpowiednia. My lubimy mocno cynamonowe gofry.

  6. Nagrzewamy naszą gofrownicę i smażymy gofry przez kilka minut. Dodatek masła powinien sprawić, że gofry nie będą się przyklejały, ale musicie przetestować to na swoim sprzęcie - jeśli nadal przywierają, posmarujcie kratkę jeszcze odrobiną roztopionego masła.

Smacznego weekendu!