• Simple Plants

Korzenny sernik z nerkowców


Dzisiaj Was zaskoczę. Wiosna i korzenne smaki? A czemu nie! Szczególnie, że w ostatnim tygodniu we Wrocławiu spadł pierwszy śnieg tego roku. Stąd powrót myślami do zimowych aromatów. Należę zresztą do grupy osób, która chai latte może pić cały rok, a pierniczki zajadam chętnie nawet i latem.


Z tego też powodu mam dla Was pyszny sernik, który przygotujecie bez pieczenia. Jego przygotowanie jest banalnie proste, co więcej użyjemy do tego produktów wypełnionych dobrymi dla nas składnikami odżywczymi. Bazą deseru są orzechy nerkowca, które w połączeniu z mleczkiem kokosowym i przyprawami tworzą kremową "sernikową" masę. Spód również zrobicie w kilka minut! Potem już tylko 3-4 godz. w zamrażarce i gotowe!



SKŁADNIKI:

( blaszka 24 cm )


Spód:

1,5 szklanki daktyli zalanych ciepłą wodą na ok 1 godz.

szczypta soli

1 szklanka orzechów włoskich

1,5 szklanki płatków owsianych

2 łyżki mąki kokosowej


Masa:

300 g orzechów nerkowca zalanych na noc wodą

1/4 szklanki herbaty Earl Grey (najlepiej mocny napar z 2 torebek)

1 puszka mleczka kokosowego stojącego przez noc w lodówce

4 łyżki cukru/erytrytolu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 łyżki oleju kokosowego

 

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: wylewamy wodę z daktyli i blendujemy je na gładką pastę.

2. Orzechy włoskie i płatki owsiane wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy je na proszek.

3. Wrzucamy daktyle i proszek orzechowo-owsiany do miski, dodajemy sól i mąkę kokosową i wyrabiamy naszą masę dłońmi.

4. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej naszą masę i wyklejamy nim całe dno wraz z brzegami. Wstawiamy do lodówki.

5. Czas na masę "serową": wylewamy wodę z nerkowców, wrzucamy je do pojemnika blendera. Dodajemy zaparzoną herbatę i stałą część mleczka kokosowego - blendujemy wszystko na gładki krem.

6. Dodajemy cukier, przyprawy i roztopiony olej kokosowy- wszystko jeszcze przez chwilę blendujemy.

7. Wylewamy powstałą masę na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do zamrażarki na 3-4 godz. Po tym czasie wyciągamy i trzymamy już w lodówce. Ciasto serwujemy schłodzone.

Smacznego!