• Simple Plants

Kotleciki fasolowo-kukurydziane z kremowym ragoût




Jak smakuje zwycięstwo? To najlepiej wiedzą zapewne zawodowi sportowcy, choć przyznamy, że zdarza się poczuć to i nam. Szczególnie gdy porywamy się w kuchni na całkiem nietypowe projekty kulinarne i ostatecznie okazują się być całkiem udane!


Tak było m.in. tym razem, czyli podczas pichcenia bardzo domowego, choć w pewnym sensie wyszukanego posiłku bazującego na pieczonych kotlecikach i bardzo gładkim sosie w stylu francuskim. Jest w tym pewne szaleństwo, ale chyba przecież o to chodzi. Ostatecznie zresztą całość smakuje bardzo dobrze i przywodzi na myśl znajome, rodzinne posiłki, mimo że tu w całkiem innym wydaniu. Nieco nostalgii jesienią? Tak chyba wypada!





Kotlety: (3-4 porcje)

0,5 puszki fasoli pinto

2 szklanki wody ok. 300 g kaszki kukurydzianej (zużywamy wedle potrzeby, 0,5 kostki rosołowej BIO 1 łyżka pasty miso

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka dowolnych ziół "włoskich" (najlepiej mieszanka: bazylia, suszone pomidory, oregano, rozmaryn) 3-4 łyżki oleju 2-3 szklanki panierki panko 2 szklanki mleka roślinnego

Ragoût:

3 marchewki pokrojone w grubsze plastry 2 pomidory pokrojone w ćwiartki 1 szklanka wody 0,5 cebuli pokrojonej w nieduże kawałki

1 mała cukinia pokrojona w grubą kostkę

2 łyżki papryki wędzonej 2 szczypty soli





1. W większym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy marchewkę, pomidory, cebulę i cukinię. Smażymy ok. 10 minut, regularnie mieszając. Warzywa dusimy na średnim ogniu pod przykryciem.

2. Na patelni z 2 łyżkami oleju smażymy fasolę pinto przez ok. 5 minut. Kiedy się podgrzeje, dolewamy 2 szklanki wody. 3. Lekko gotującą się wodę przyprawiamy kostką rosołową, pastą miso, ziołami i koncentratem pomidorowym. Mieszamy. 4. Do wody dosypujemy stopniowo kaszę kukurydzianą. Chodzi o to, by kasza wchłonęła wodę i stworzyła bardzo gęsty kleik. Kiedy napęcznieje, zmniejszamy ogień do minimum i dajemy jej dojść, by zrobiła się odpowiednio lepka. 5. Kiedy duszone warzywa zmiękną, doprawiamy je papryką wędzoną oraz solą. Całość miksujemy na gładką masę. 6. Nastawiamy piekarnik an 180°C.

7. Z lepkiej masy fasolowo-kukurydzianej, mokrymi dłońmi formujemy kotlety mieszczące się na środku dłoni.

8. Kotlety następnie dokładnie obtaczamy w mleku i w panierce panko, dociskając z każdej strony. 9. Panierowane kotlety wykładamy na blasze i pieczemy przez 25 minut, aż złapią kolor. Kotlety podajemy na ciepło, z podgrzanym sosem oraz dodatkami własnego wyboru, np. z frytkami! Smacznego!