• Simple Plants

Kotlety z białej fasoli z karmelizowaną cebulą

Zaktualizowano: 5 sty 2020





Wszędzie dobrze, ale w domu... no właśnie. Jakiekolwiek fantastyczne lokale gastronomiczne nie czyhają na nas na ulicach miast, przynajmniej od czasu do czasu da się odczuć tę siłę, która ciągnie nas do fajnego warzywniaka, marketu, a później własnej kuchni. Chce się nam gotować choćby od święta, a to tylko dlatego, że to, co zrobimy sami ma całkiem inne znaczenie. Jest nam bliższe, bardziej 'swoje' i, jeżeli jeszcze wyjdzie smacznie, to mamy powód do dumy. Jeżeli mieszkamy z kimś, to możemy dzielić się tym, co ugotujemy. To taki zwyczaj, którego trudno się wyzbyć.


Właśnie myśli podobne do tych wyżej są inspiracją do eksplorowania nie światowej, a bardziej autorskiej, domowej kuchni. Smaków, które nosimy w sobie. One chcą się czasem wydostać. W taki sposób udało nam się wymyślić bardzo łatwe i oparte na zaledwie kilku podstawowych składnikach kotlety, których smak zahacza o te proste, ale bardzo potrzebne rejony w naszych głowach, związane właśnie z tym, co przyjemne i bezpieczne. Tak, jak dom.


Zachęcamy do wypróbowania przepisu, dodania własnych smaków i przybierania ulubionymi dodatkami. Ze względu na to, że rozpoczyna się sezon na nowalijki, my wybraliśmy do kotletów młode ziemniaczki. Wyszło po prostu cudnie!




Składniki: (na 8 kotletów) 2 niewielkie cebule 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oleju rzepakowego pół szklanki posiekanej natki pietruszki 2 puszki białej fasoli pół szklanki bułki tartej

pieprz i sól do smaku


 

1. Cebulę kroimy na drobne piórka i dokładnie rozdzielamy od siebie kolejne warstwy. Chodzi o to, by kawałki były osobno i równomiernie podsmażały się na patelni. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dorzucamy cebulę i smażymy ok 5-8 min., regularnie mieszając. 3. Do cebuli dodajemy 2 łyżki syropu klonowego. Dokładnie mieszamy wszystko i smażymy na mniejszym ogniu do zezłocenia się cebuli. Kiedy gotowa, zdejmujemy z ognia. 4. W tym czasie blendujemy fasolę na półgładką masę. Przekładamy ją do miski. 5. Siekamy drobno natkę pietruszki i dosypujemy do fasolowej masy. 6. W misce łączymy fasolę z cebulą, pietruszką i bułką tartą. Dodajemy pieprz i sól wedle uznania. Mieszamy. 7. Mokrymi dłońmi formujemy okrągłe, spłaszczone kotlety. 8. Smażymy je na patelni z odrobiną oleju po 3-4 min. z każdej strony. Smacznego!