• Simple Plants

Kotlety jaglane z porem


Czasem, gdy tęsknimy za smakiem domowych obiadów przygotowywanych przez mamę, tatę lub dziadków i babcie, chcielibyśmy na chwilę zyskać ich magiczne zdolności kulinarne. Rzecz jasna nie jesteśmy w stanie tego podrobić, ale znam małą sztuczkę, by choć trochę zbliżyć się do wysokiego poziomu rodzinnego obiadu. Zawarłem go w niewielkich, okrągłych kotlecikach z kaszy.


Cała magia kryje się w trzech składnikach, dzięki którym kotlety zyskują rosołowy, bardzo znajomy i lubiany posmak. Bohaterem głównym jest por - delikatniejszy i dużo przyjemniejszy w konsystencji niż cebula, która, gdy źle przygotowana, nieprzyjemnie chrupie, pozostawiając ostry, gorzkawy posmak. Tego unikamy właśnie poprzez duszenie pora razem z naszym drugim istotnym składnikiem, czyli marchewką. Dzięki niej zyskujemy słodycz i bardzo charakterystyczne przełamanie smaku. Duszące się warzywa ostatecznie łączę z moim niedawnym odkryciem, które nieźle namieszało w moim jadłospisie. Chodzi o nieaktywne płatki drożdżowe, dostępne dziś w wielu hipermarketach. Mają w sobie podobny do sera, głębszy posmak. To idealne dopełnienie, aromatyzujące nasz posiłek.


Składniki:

(na ok. 10 małych kotletów)


1,5 szklanki kaszy jaglanej

3,5 szklanki wody do gotowania kaszy

1 łyżeczka soli


2 niewielkie pory pokrojone na pół i w cienkie plasterki

1,5 średniej marchwi pokrojonej na pół i w cienkie plasterki

2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

1/4 szklanki wody do duszenia warzyw

1 łyżka sosu sojowego

1,5 łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu białego

pół pęczka posiekanego drobno koperku

3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia


1. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, dodajemy marchew. Zostawiamy na kilka minut pod przykryciem.

2. Dodajemy pora. Dolewamy 1/4 szklanki wody i przykrywamy. Zostawiamy na 15-20 min.

3. Wstawiamy wcześniej wypłukaną na sitku kaszę jaglaną. Zalewamy wodą. Dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy, aż zmięknie. (do ok. 20 min)

4. Gdy warzywa są całkiem miękkie, dodajemy płatki drożdżowe. Mieszamy.

5. Odcedzamy kaszę.

6. Gdy wszystkie składniki wystygną, łączymy je, dodając pieprz biały i posiekany koperek. Mieszamy dokładnie.

7. Mokrymi rękami formujemy niewielkie kotlety mieszczące się na środku dłoni.

8. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Kotlety smażymy po 5-7 minut z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z, np. buraczkami i tłuczonymi ziemniakami.

Gotowe!