• Simple Plants

Kotlety warzywne z soczewicą i batatem




Z kotletami bywa różnie. Problemem bywa smak, ich konsystencja - tu raczej dobór "spoiwa" - a także wierzch, który w idealnej sytuacji powinien wyjść przyjemnie chrupiący. Nie jedna osoba powie, że ideału szukać ze świecą. I my myśleliśmy podobnie. Do czasu. Pusta głowa i choć trochę pełniejsza lodówka to ułożenie najbardziej inspirujące do działania. Trochę warzyw, przyprawy, suche produkty i niewiele więcej wystarczyło, żeby wypracować przepis na pyszne i banalnie proste w wykonaniu kotlety. Przygotowujemy bazę, zagęszczamy, formujemy, pieczemy. Używając papieru do pieczenia uda nam się przy tym nie zrobić zbyt wielkiego bałaganu i tym samym oszczędzić godziny "na zmywaku". Przekonani? To do roboty!

Składniki: (dla 2 osób)


1 marchewka pokrojona w drobną kostkę

1/3 batata pokrojona w drobną kostkę

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

1 szklanka suchej soczewicy czerwonej

1 szklanka płatków kukurydzianych

1/2 szklanki bułki tartej

3-4 łyżki drożdży nieaktywnych

2 łyżeczki przyprawy gyros

1/2 łyżeczki soli

ok. 4 łyżki oleju rzepakowego 1/3 szklanki wody

 

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim chwileczkę przyprawę gyros i zaraz później dorzucamy nasze warzywa. Po 5 min. duszenia podlewamy wodą i zostawiamy, aż zmiękną. Na koniec można zdjąć pokrywkę z patelni, by nieco wody odparowało. 2. Gotujemy soczewicę do miękkości. Jednocześnie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. 3. Warzywa w misce mieszamy z soczewicą, pokruszonymi drobno płatkami kukurydzianymi, bułką tartą, solą i drożdżami. Wyrabiamy masę, aż składniki się połączą. 4. Mokrymi rękami formujemy kotlety wielkości środka dłoni. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie posmarowanym olejem. 5. Pieczemy do zrumienienia. Smacznego!