top of page
  • Simple Plants

Kotlety warzywne z soczewicą i batatem




Z kotletami bywa różnie. Problemem bywa smak, ich konsystencja - tu raczej dobór "spoiwa" - a także wierzch, który w idealnej sytuacji powinien wyjść przyjemnie chrupiący. Nie jedna osoba powie, że ideału szukać ze świecą. I my myśleliśmy podobnie. Do czasu. Pusta głowa i choć trochę pełniejsza lodówka to ułożenie najbardziej inspirujące do działania. Trochę warzyw, przyprawy, suche produkty i niewiele więcej wystarczyło, żeby wypracować przepis na pyszne i banalnie proste w wykonaniu kotlety. Przygotowujemy bazę, zagęszczamy, formujemy, pieczemy. Używając papieru do pieczenia uda nam się przy tym nie zrobić zbyt wielkiego bałaganu i tym samym oszczędzić godziny "na zmywaku". Przekonani? To do roboty!

Składniki: (dla 2 osób)


1 marchewka pokrojona w drobną kostkę

1/3 batata pokrojona w drobną kostkę

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

1 szklanka suchej soczewicy czerwonej

1 szklanka płatków kukurydzianych

1/2 szklanki bułki tartej

3-4 łyżki drożdży nieaktywnych

2 łyżeczki przyprawy gyros

1/2 łyżeczki soli

ok. 4 łyżki oleju rzepakowego 1/3 szklanki wody

 

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim chwileczkę przyprawę gyros i zaraz później dorzucamy nasze warzywa. Po 5 min. duszenia podlewamy wodą i zostawiamy, aż zmiękną. Na koniec można zdjąć pokrywkę z patelni, by nieco wody odparowało. 2. Gotujemy soczewicę do miękkości. Jednocześnie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. 3. Warzywa w misce mieszamy z soczewicą, pokruszonymi drobno płatkami kukurydzianymi, bułką tartą, solą i drożdżami. Wyrabiamy masę, aż składniki się połączą. 4. Mokrymi rękami formujemy kotlety wielkości środka dłoni. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie posmarowanym olejem. 5. Pieczemy do zrumienienia. Smacznego!

bottom of page