• Simple Plants

Kotlety z groszku i amarantusa



W przededniu wiosny brakuje nam czasem zieleni. Ciągnie nas już na działkę, spacery za miastem lub na targ wypełniony świeżo zebranymi plonami. Trudno tego uniknąć. Rzodkiewka czy ogórek jednoznacznie kojarzą nam się ze słońcem i całkiem nową energią. Wiedząc to, mamy dla Was propozycję, żeby ten czas oczekiwania sobie umilić i zazielenić.


Potrzebny nam będzie przede wszystkim zielony groszek. Niestety z tym prosto z krzaka będzie problem, ale od czego jest zamrażarka. Jedno opakowanie tych niewielkich kuleczek zapewni nam podstawę pod konkretny obiad. Będzie to główny składnik kotletów, których sam widok przypomni wam o zbliżającej się wiośnie.


Co jeszcze może obudzić w nas miłe wspomnienia? Niech będzie koperek. Ten, co prawda, w świeżej wersji spotkamy na półkach sklepów przez okrągły rok, ale trudno odmówić mu magicznych właściwości udoskonalania prostych posiłków. Pół pęczka na dobre wypędzi z naszej głowy lód, zaspy i przenikliwe mrozy.


Mamy górę zieleni. Teraz już tylko blender, przyprawy i chwila cierpliwości. Proste, szybkie, ale przy tym swojskie, bardzo smaczne i lekkie. A po obiedzie nic, tylko wsiadać na rower.


SKŁADNIKI:

( na 10 sporych kotletów )


500 g mrożonego groszku

2 cebule

2 szklanki mąki z amarantusa

2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka suszonego lubczyku

1/2 łyżeczki pieprzu białego

sól

1/2 pęczka posiekanego koperku

2 łyżki oleju rzepakowego


1. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, ok 8-10 min aż zmięknie.

2. W tym czasie cebule drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez 4-5 min aż lekko się zeszkli.

3. Do dużej miski przekładamy groszek i cebulę, blendujemy aż powstanie gęsta papka.

4. Dodajemy mąkę, sodę, płatki drożdżowe oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

5. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.

6. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, formujemy kotlety i układamy je w lekkich odstępach.

7. Każdy kotlet smarujemy z góry olejem rzepakowym, wstawiamy je następnie do piekarnika i pieczemy przez 20-25 min aż zarumienią się od góry.

8. Podajemy z sosem ziołowym lub koperkowym.