• Simple Plants

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami


Nie wiem jak to wygląda u was, ale my ziemniaki jemy minimum trzy razy w tygodniu. Jest to warzywo, które uwielbiamy pod każdą postacią, zapiekane w piekarniku, gotowane, smażone, czy też w formie zapiekanki. Tym razem postanowiliśmy z ziemniaka zrobić jednak danie główne, a nie tylko dodatek.


Przepis na te kotlety jest niezwykle prosty, a ich smak przywodzi mi na myśl smaki dzieciństwa lub prostotę dań, które możemy znaleźć w barze mlecznym. Jako dodatek wybraliśmy pieczarki i pietruszkę. Zapieczone w środku ziemniaczanego placka nadały mu niezwykły aromat. Pamiętajcie, aby nie przesadzać z dodatkiem mąki do puree z ziemniaków, gdyż nie może ona całkowicie zdominować ich smaku, a jedynie pozwolić na łatwiejsze formowanie i smażenie kotletów.

SKŁADNIKI:

( na 6 dużych kotletów)


1 kg ziemniaków

450 g pieczarek

1 duża cebula

pęczek pietruszki

1/4 szklanki ulubionej mąki

sól

pieprz biały

olej rzepakowy do smażenia

 

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

3. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, pietruszkę siekamy.

4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ok. 5 minut aż lekko się zeszkli.

5. Do cebuli dorzucamy pieczarki, doprawiamy solą i białym pieprzem, smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 minut. Na sam koniec dodajemy pietruszkę i jeszcze chwilę podsmażamy wszystko razem.

6. Ziemniaki rozgniatamy widelcem na gładką masę ( nie używajcie tutaj blendera, bo zrobią się zbyt wodniste).

7. Do puree dodajemy mąkę i szczyptę soli, mieszamy.

8. Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie okrągłe placki.

9. Kładziemy placek na desce, następnie nakładamy na jego środek farsz z pieczarek i przykrywamy go kolejnym plackiem, dokładnie dociskając brzegi.

10. Gotowe kotlety smażymy z dwóch stron na małym ogniu pod przykryciem, aż będą złociste.


Smacznego!