- Simple Plants
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Nie wiem jak to wygląda u was, ale my ziemniaki jemy minimum trzy razy w tygodniu. Jest to warzywo, które uwielbiamy pod każdą postacią, zapiekane w piekarniku, gotowane, smażone, czy też w formie zapiekanki. Tym razem postanowiliśmy z ziemniaka zrobić jednak danie główne, a nie tylko dodatek.
Przepis na te kotlety jest niezwykle prosty, a ich smak przywodzi mi na myśl smaki dzieciństwa lub prostotę dań, które możemy znaleźć w barze mlecznym. Jako dodatek wybraliśmy pieczarki i pietruszkę. Zapieczone w środku ziemniaczanego placka nadały mu niezwykły aromat. Pamiętajcie, aby nie przesadzać z dodatkiem mąki do puree z ziemniaków, gdyż nie może ona całkowicie zdominować ich smaku, a jedynie pozwolić na łatwiejsze formowanie i smażenie kotletów.

SKŁADNIKI:
( na 6 dużych kotletów)
1 kg ziemniaków
450 g pieczarek
1 duża cebula
pęczek pietruszki
1/4 szklanki ulubionej mąki
sól
pieprz biały
olej rzepakowy do smażenia
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, pietruszkę siekamy.
4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ok. 5 minut aż lekko się zeszkli.
5. Do cebuli dorzucamy pieczarki, doprawiamy solą i białym pieprzem, smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 minut. Na sam koniec dodajemy pietruszkę i jeszcze chwilę podsmażamy wszystko razem.
6. Ziemniaki rozgniatamy widelcem na gładką masę ( nie używajcie tutaj blendera, bo zrobią się zbyt wodniste).
7. Do puree dodajemy mąkę i szczyptę soli, mieszamy.
8. Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie okrągłe placki.
9. Kładziemy placek na desce, następnie nakładamy na jego środek farsz z pieczarek i przykrywamy go kolejnym plackiem, dokładnie dociskając brzegi.
10. Gotowe kotlety smażymy z dwóch stron na małym ogniu pod przykryciem, aż będą złociste.
Smacznego!