• Simple Plants

Kremowa tarta czekoladowa



Przełom stycznia i lutego to w studenckim życiu niezwykle intensywny czas. Najpierw trzeba oddać wszystkie projekty, zdać kolokwia, po czym na dużym zmęczeniu przetrwać jeszcze stresującą sesję. Każdy z nas dobrze zna lub pamięta ten okres. U nas w tym roku wypadł on również niezwykle intensywnie, ale najgorsze już za nami. Przychodzimy z odsieczą dla tych, którzy dalej walczą, proponując łatwy przepis na tartę czekoladową bez pieczenia. Ma dodać Wam sił i zaspokoić chęć na sesyjne podjadanie.


Jak w każdym cieście bez pieczenia, bazą ciasta są orzechy - tym razem migdały, które w połączeniu z wiórkami kokosowymi i daktylami tworzą kruchy i słodki spód naszej tarty. Skoro to tarta czekoladowa, to wiadomo, że jej najważniejszym składnikiem będzie gorzka czekolada, która wymieszana z mleczkiem kokosowym da nam niezwykle kremowe nadzienie. Tartę przygotowuje się w mniej niż pół godziny, a mogę obiecać, że zadowoli ona każdego fana czekolady i doda energii na kolejne godziny nauki lub pracy.



SKŁADNIKI:

( tortownica 24-26cm )


Spód:

1 szklanka migdałów w płatkach

12 suszonych daktyli, namoczonych wcześniej w wodzie

3 łyżki mleka roślinnego

1 szklanka wiórków kokosowych

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

Masa:

1 puszka mleczka kokosowego

200g gorzkiej czekolady

opcjonalnie: 1 łyżka cukru

2 garści orzechów laskowych

 

1. Migdały wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy na proszek.

2. Dodajemy daktyle i mleko i ponownie blendujemy, do połączenia składników. Powstały krem przekładamy do miski.

3. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i płatki owsiane i zagniatamy ciasto ręką.

4. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy powstałą masą. Wstawiamy do lodówki.

5. Mleczko kokosowe przelewamy do małego rondelka i doprowadzamy do wrzenia.

6. Gdy to nastąpi, zdejmujemy je z ognia, wrzucamy pokrojoną gorzką czekoladę i przykrywamy pokrywką na 2-3minuty.

7. Po tym czasie mieszamy masę czekoladową za pomocą rózgi, aż powstanie gładki krem. Opcjonalnie dodajemy cukier.

8. Krem wylewamy na wcześniej zrobiony spód.

9. Orzechy laskowe kroimy na połówki i układamy na cieście, lekko wciskając je w masę.

10. Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby krem czekoladowy zgęstniał.

11. Ciasto trzymamy w lodówce, 3-4 dni.