- Simple Plants
Kremowa tarta czekoladowa

Przełom stycznia i lutego to w studenckim życiu niezwykle intensywny czas. Najpierw trzeba oddać wszystkie projekty, zdać kolokwia, po czym na dużym zmęczeniu przetrwać jeszcze stresującą sesję. Każdy z nas dobrze zna lub pamięta ten okres. U nas w tym roku wypadł on również niezwykle intensywnie, ale najgorsze już za nami. Przychodzimy z odsieczą dla tych, którzy dalej walczą, proponując łatwy przepis na tartę czekoladową bez pieczenia. Ma dodać Wam sił i zaspokoić chęć na sesyjne podjadanie.
Jak w każdym cieście bez pieczenia, bazą ciasta są orzechy - tym razem migdały, które w połączeniu z wiórkami kokosowymi i daktylami tworzą kruchy i słodki spód naszej tarty. Skoro to tarta czekoladowa, to wiadomo, że jej najważniejszym składnikiem będzie gorzka czekolada, która wymieszana z mleczkiem kokosowym da nam niezwykle kremowe nadzienie. Tartę przygotowuje się w mniej niż pół godziny, a mogę obiecać, że zadowoli ona każdego fana czekolady i doda energii na kolejne godziny nauki lub pracy.

SKŁADNIKI:
( tortownica 24-26cm )
Spód:
1 szklanka migdałów w płatkach
12 suszonych daktyli, namoczonych wcześniej w wodzie
3 łyżki mleka roślinnego
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
Masa:
1 puszka mleczka kokosowego
200g gorzkiej czekolady
opcjonalnie: 1 łyżka cukru
2 garści orzechów laskowych
1. Migdały wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy na proszek.
2. Dodajemy daktyle i mleko i ponownie blendujemy, do połączenia składników. Powstały krem przekładamy do miski.
3. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i płatki owsiane i zagniatamy ciasto ręką.
4. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy powstałą masą. Wstawiamy do lodówki.
5. Mleczko kokosowe przelewamy do małego rondelka i doprowadzamy do wrzenia.
6. Gdy to nastąpi, zdejmujemy je z ognia, wrzucamy pokrojoną gorzką czekoladę i przykrywamy pokrywką na 2-3minuty.
7. Po tym czasie mieszamy masę czekoladową za pomocą rózgi, aż powstanie gładki krem. Opcjonalnie dodajemy cukier.
8. Krem wylewamy na wcześniej zrobiony spód.
9. Orzechy laskowe kroimy na połówki i układamy na cieście, lekko wciskając je w masę.
10. Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby krem czekoladowy zgęstniał.
11. Ciasto trzymamy w lodówce, 3-4 dni.
