• Simple Plants

Łagodne, pietruszkowe pesto z orzechami nerkowca i tofu




A gdyby tak zrobić dzisiaj coś prostego, jednocześnie rozjaśniającego trochę późnojesienną szarugę? Na nasze szczęście dziś kwestia sezonowości produktów zaciera się i dostęp do wielu teoretycznie wiosennych czy letnich warzyw i owoców jest właściwie nieograniczony. Tyczy się to zieleniny w ogóle. Zielenina, zieleń... No tak - musi chodzić o pesto! Ale nie takie zwykłe, no wiecie. Bazylia, oliwa itd. Mamy na to nieco inny pomysł. Jakiego smaku szukamy? Naturalnego, satysfakcjonującego i przy okazji bardzo świeżego aromatu, który określa wszystko, co najlepsze w natce pietruszki - naszym głównym bohaterze tego przepisu. Dodając do niej kremowe tofu i nerkowce oraz kolorowy pieprz tworzymy świetny, wyważony dodatek do makaronu. Coś nowego, a jednak bardzo znajomego.



Składniki: (2 porcje) 2 szklanki liści natki pietruszki 1/3 szklanki oleju rzepakowego 15 orzechów nerkowca ok. 50 g naturalnego tofu sporo soli i kolorowego pieprzu

 

1. Moczymy orzechy nerkowca w gorącej wodzie przez min. godzinę. 2. Tofu kroimy w kostkę. 3. Jako pierwsze blendujemy orzechy i olej. Następnie dodajemy tofu, a na koniec pietruszkę. 4. Bardzo ważne, by odpowiednio doprawić pesto, zachowując równowagę między wyrazistym smakiem przypraw i aromatem natki. Proste, prawda? Smacznego!